Čelni ljudi Koprivnice

Jakšić i Gošek ne slažu se s prodajom "Podravke"

Agrovijesti
Podravka Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) i predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Zoran Gošek (SDP) izrazili su u četvrtak neslaganje s Vladinom odlukom o brisanju "Podravke" s popisa tvrtki od strateškog državnog interesa, a njezinu eventualnu prodaju ocijenili podajom obiteljskog srebra.

"Podravka mora ostati tvrtkom od strateškog interesa i odmah naglašavamo da se protivimo njenoj prodaji. Nažalost, ova nesposobna Vlada dosad je samo pričala o reformama, a sada, ispod stola, najavljuje prodaju još ovo malo 'obiteljskog srebra' koje je ostalo i kojeg su stvarale brojne generacije", rekao je Jakšić na konferenciji za novinare u Koprivnici.

Jakšić takve poteze Vlade ocjenjuje rasprodajom nacionalnih interesa, izdajom Koprivnice, Podravine i Prigorja. Ističe da je Podravka prevažna da bi je se prodavalo na telefonskoj sjednici.

"To nije nikakva reforma, to je najobičnija telefonska aukcija u kojoj se igra sa sudbinom velikog broja ljudi. Ova odluka Vlade je samo nastavak scenarija u kojem se 20 godina, u režiji HDZ-a i njegovih satelita, 'bauljalo' s interesima i razvojem Podravke", ustvrdio je.

Jakšić je podsjetio kako je u protekle četiri godine u koprivničkoj kompaniji provedeno "teško restrukturiranje" kojeg je podržao i Grad, jer se smatralo da će nakon ispravljanja krivih poslovnih odluka doći do novog investicijskog ciklusa i znatnijeg zapošljavanja.

I u protekle četiri godine ta je kompanija ostvarila 800 milijuna kuna dobiti, promijenila je svoje parametre u izvoznim brojkama, provedena je dokapitalizacija i akvizicija kojom je "Podravka" premašila psihološku granicu od četiri milijarde kuna prihoda. Prošle je godine pokrenuta najveća 'greenfield' investicija u Hrvatskoj, izgradnja nove Belupove tvornice u kojoj se stvaraju nova radna mjesta, napomenuo je.

Na konferenciji je rečeno kako je prethodna Vlada vjerovala u podravsko-prigorsko područje i ljude što je dokazala dokapitalizacijom "Podravke" smatrajući da će tom kraju stvoriti novu dodanu vrijednost.

"Sadašnja Vlada je 'preko noći' odustala od Podravke, bez ikakve analize, bez obrazloženja", rekao je Jakšić te napomenuo kako je "Podravka", nakon 10 godina, isplatila dividendu, a njena je dionica narasla s 300 na 353 kune. "Dakle, i tu je Država zaradila", dodao je.

Jakšić je poručio saborskim zastupnicima podravsko-prigorskog kraja, Branku Hrgu i Damiru Felaku, te županu Darku Korenu da se zajedno usredotoče na to da "Podravka" ostane ono što jest - ponos Koprivnice, Podravine i Prigorja te žila kucavica regionalnog gospodarstva.

"To je tema u kojoj ne smije biti politike, to je tema u kojoj ne smije biti stranaka", istaknuo je te pozvao sve da se pridruže inicijativi za prenošenje 10 posto vlasništva "Podravke" u vlasništvo Grada i Županije, svakome po pet posto.

Zoran Gošek, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice, ocijenio je da je sudjelovanje u vlasništvu prehrambe industrije strateško pitanje.

"Bez saborske rasprave, odluku o prodaji ne bi trebalo donositi. Kada bi Vlada zadržala svoj 'paket', u narednih bi pet godina kroz isplatu dividende ostvarila istu dobit koju će ostvariti jednokratnom prodajom svog udjela", zaključio je Gošek.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje