Sporazumi

Japan prešao Rusiju u poljoprivredno-prehrambenom izvozu

Agrovijesti
Japan Fotografija: Pixabay
Japan je prešao Rusiju kao četvrta najvažnija izvozna destinacija EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nakon Sjedinjenih Država, Kine i Švicarske, izvijestila je Europska komisija krajem prosinca.

Prema Izvješću praćenja EU poljoprivredno-prehrambene trgovine od studenog 2015. do listopada 2016. EU poljoprivredno-prehrambeni izvoz dostigao je vrijednost od 129,9 milijardi eura, što je povećanje za 1,9 posto u terminu vrijednosti u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Višak izvoza za razdoblje od 12 mjeseci povećao se za više od 18 milijardi eura.

Prema izvješću, najveće prednosti su zabilježene u poljoprivredno-prehrambenom izvoz u SAD za 8 posto, Kinu za 12 posto, Japan za 0,4 milijuna i Vijetnam za 330 milijuna više. Izvozi u Rusiju u daljnjem su padu , sa 5,7 milijardi eura od studenog 2014. do listopada 2015., na 5,5 milijardi eura tijekom razdoblja studeni 2015. do listopada 2016., predstavljajući smanjenje od 5 posto vrijednosti.

Rusija je sada na petom mjestu popularnih destinacija za EU izvoz, iza SAD-a, Kine, Švicarske i Japana. Japan je postao četvrto najvažnije izvozno tržište za EU proizvode diljem svijeta. EU proizvođači uglavnom u Japan izvoze svinjetinu, vino i vermouth, sir, alkohol i likere Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Japana još uvijek traju, prema Komisiji, a uspješan završetak bi otvorio daljnje mogućnosti za EU poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Očekuje se da će EU – Japan TTIP potaknuti europsku ekonomiju za oko o0,8 poto BDP-a. EU glavni pregovarač Maro Petriccione je rekao da će EU i Japan tražiti širi dogovor o bilateralnom trgovinskom sporazumu u 2017. godini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje