Akvizicije

Japanski Sumitomo kupuje irsku kompaniju za proizvodnju banana Fyffes

Agrovijesti
Irska tvrtka Fyffes Fotografija: Agrobiz
Irski distributer voća Fyffes pristao je da ga kupi japanski Sumitoma za 751 milijuna eura. Fyffes proizvodi i distribuira dinje, ananas i gljive, a najpoznatiji je po proizvodnji banana.

Tvrtka koja ima sjedište u Dublinu, zapošljava više od 17.000 ljudi širom svijeta i ima godišnji promet od 1,2 milijardi eura. Japanski Sumitom je na tržište dospio 1960. godine.

Ova kompanija je objavila kako će platiti 2,23 eura eura po dionici, što predstavlja 49 posto premije na cijenu zatvaranja Fyffea. 

"Vjerujemo da ova transakcija predstavlja neodoljiv prijedlog za naše dioničare i kristalizira značajne vrijednosti koje smo stvorili posljednjih nekoliko godina kroz strateški razvoj i snažne operativne rezultate“, kazao je predsjednik Fyffesa David McCann.

Sumitomo navodi da ih je privukla jak pozicija Fyffesa na komplementarnom tržištu te su obećali da će i dalje ulagati u poslovanje.

"Radujemo se radu s timom Fyffesa i i dalje ćemo raditi na razvoju poslovanja i širenju na nova tržišta", rekao je izvršni direktor Sumitomoa Hirohiko Imura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje