Održiva poljoprivreda

Jasno označavanje GMO u hrani u Francuskoj uskoro za sve proizvode?

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Narodna skupština Francuske usvojila je amandman kojim se traži da se svaka "hrana stavljena na tržište u Francuskoj" mora posebno označiti ako se u proizvodnji koriste neki GMO proizvodi.

Usvajanje amandmana, predloženog od strane ekološke grupe za zaštitu okoliša "France Nature", iznenadio je mnoge. Prijedlog će značajno utjecati na proizvođače u lancu opskrbe hranom, a mnogi bi mogli zapasti u teškoće.

Prema amandmanu, deklaracije bi morale navesti da li je životinja hranjena sa hranom koja sadrži GMO. Prema trenutnom zakonu životinjski proizvodi ne moraju biti označeni ako sadrže GMO.

Oznaka "Hrana sa GMO" bi se primjenjivala i na osnovne proizvode (kao što su mesni proizvodi, jaja i mliječni proizvodi) i na proizvode koji sadrže ove komponente.

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Travert ukazuje na to da bi primjena prijedloga mogla kršiti europska pravila označavanja i oslabiti Francuski utjecaj na donošenju ovakvog zakonodovstva na razini cijele EU.

Položaj Francuske u EU

Reakcija na amandman su različite. U francuskoj Vladi postoji zabrinutost u pogledu kompatibilnosti prijedloga sa zakonodavstvom EU. 

"Činjenica da je ovo pitanje sada sadržano u zakonu, moglo bi oslabiti naš utjecaj na europskoj razini", rekao je Stefan Travert.

Predsjedavajuća Komisije za održivi razvoj, Barbara Pompili, koji je inicirala amandman rekla je kako e amandman omogućiti Vladi da "bolje vrednuje rad farmera".  

Uz to smatra kako je usvajanje amandmana "važan napredak u informiranju potrošača (GMO, metoda poljoprivrede, podrijetlo sirovina, kemijski tretmani). 

" Glasanje su pozdravili i aktivisti uključujući NVO CIVF France, koja je nazvala "pobjedom za potrošače".

Prije nego što amandman postane zakon, on mora prvo proći kroz Senat. Ako se to dogodi, zakon će stupiti na snagu za sve proizvode 1. siječnja 2023. godine.


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje