Intervju: ZVONIMIR MRŠIĆ

Javna ponuda dionica Podravke imala bi dobar efekt za ulagače i tvrtku

Agrovijesti
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Naša ambicija rasta je iznadprosječna i trebamo nove akvizicije. Nismo smo zaduženi i imamo mogućnost povećanja kapitala

Podravka je lani ostvarila izuzetno dobre rezultate poslovanja, uspješno je započela plasman proizvoda na istočna tržišta, uspješno je dokapitalizirana i preuzela slovensko Žito.

Hoće li biti smijenjen po dolasku nove Vlade, predsjednik uprave Zvonimir Mršić kaže da o tome može odluku donijeti samo Nadzorni odbor. Hoće li država prodati udjel, odlučit će ona sama kao dioničar, ali smatra da je bolji potez javna ponuda dionica. U politiku se ne vraća, a od nove Vlade očekuje nove mjere za jačanje izvoza.

Rezultati poslovanja za prošlu godinu izuzetno su dobri, jesu li bili i očekivani?

Rezultati su posljedica višegodišnjeg napornog rada na podizanju efikasnosti, ulaganju u tržište i marketing, novog inovacijskog ciklusa te još niz drugih aktivnosti koje smo u posljednjih nekoliko godina provodili. Pokazali smo i sposobnost paralelnog vođenja nekoliko procesa. Svakako je najvažnija bila dokapitalizacija od 510 milijuna kuna, a tim smo novcem, između ostaloga, preuzeli slovensko Žito. Tu je i početak gradnje dviju novih tvornica lijekova, investicija vrijedna gotovo 400 milijuna kuna, te otvaranje novih tržišta i integracija mesne industrije u prehrambenu diviziju. Akvizicija i investicija već su prošle godine rezultat računovodstveno značajno poboljšale. Sve je to utjecalo na to da je neto dobit za prošlu godinu 398 milijuna kuna. I bez navedenih izvanrednih događaja izvještajni rezultati za prošlu godinu bitno su bolji nego 2014. godine i to pokazuje stvarni potencijal grupe Podravka. Zaista mogu iskazati zadovoljstvo koliko je moj menadžerski tim napredovao i u kojoj je mjeri sada u stanju odgovoriti svakom izazovu na tržištu, prepoznati priliku i iskoristiti je.

Utjecaj države

Kakvi su rezultati bez jednokratnih stavaka?

Grupa Podravka lani je ostvarila rast prodaje od 7,8 posto, pri čemu je prehrana rasla 11,6 posto, dok su lijekovi zabilježili pad prodaje kao posljedicu velike deprecijacije ruskog rublja i nastavka snižavanja cijena na domaćem tržištu. U prehrani gotovo 10 posto prihoda generirali su prošle godine novi i inovirani proizvodi te je ostvaren rast prodaje u svim regijama izuzev Rusije.

Država je uvijek imala utjecaj na vodstvo Podravke, imate li neke najave da ćete biti smijenjeni?

Ne. Prema Zakonu o trgovačkim društvima, Vlada ne može donositi takve odluke. Imenovanje uprave jedino je i isključivo u nadležnosti Nadzornog odbora. Jedna od najznačajnijih promjena u proteklih nekoliko godina promjena je korporativnog upravljanja. Svi dioničari, uključujući i državu, ponašali su se kao obični dioničari i ni na koji način nisu pokušali utjecati na upravljanje poduzećem izuzev koristeći svoja prava na Glavnoj skupštini.

Više pročitajte na vecernji.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje