Istraživanja

Je li poznati Monsantov herbicid zaista opasan za pčele?

Agrovijesti
Glifosat Fotografija: Thinkstock
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), kemikalija bi mogla djelovati na bakterije u probavnom sustavu pčela (tzv. mikrobiom) i činiti ih osjetljivijima na infekcije, što bi, pak, moglo utjecati na njihovu brojnost. Već dulje je poznato da je zdrav mikrobiom ključan za imunitet životinja i ljudi.

Glifosat, najkorišteniji herbicid na svijetu koji je u širokoj upotrebi od 1973. i dugo se smatrao bezopasnim za životinje i ljude, mogao bi biti štetan za pčele, pokazala je nova studija.

No neki stručnjaci, uključujući i one iz Bayera koji je proizvođač glifosata, odbacuju ovakve zaključke kao nedovoljno uvjerljive.

Problemi za poljoprivredu

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), kemikalija bi mogla djelovati na bakterije u probavnom sustavu pčela (tzv. mikrobiom) i činiti ih osjetljivijima na infekcije, što bi, pak, moglo utjecati na njihovu brojnost. Već dulje je poznato da je zdrav mikrobiom ključan za imunitet životinja i ljudi.

Ako se nalaz potvrdi, bit će to problem za proizvođače glifosata, ali i za poljoprivrednike jer je već ranije utvrđeno da pčelama štete neonikotinoidi, najrašireniji insekticidi na svijetu.

Erick Motta, jedan od voditelja istraživanja na University of Texas (UT) u Austinu, rekao je u priopćenju za medije kako njihova studija pokazuje da će trebati uvesti nove smjernice za korištenje glifosata s obzirom na to da se u postojećima pretpostavlja da je on neškodljiv.

"Naša nova studija pokazala je da to nije istina", rekao je. "To nije jedina stvar koja uzrokuje smrt pčela, međutim, ipak je nešto o čemu ljudi trebaju voditi računa jer se glifosat koristi posvuda", dodao je.

Glifosat ne truje pčele izravno, ali...

Glifosat je spoj iz skupine fosfonata koji je 1950. sintetizirao Henri Martin. Njegova herbicidna svojstva 1970. otkrio je i patentirao John E. Franz iz tvrtke Monsanto. Danas više nije zaštićen patentom i sastavni je dio više raširenih herbicida. Za razliku od brojnih herbicida prije njega, smatrao se bezopasnim. Stručnjaci su vjerovali da ubija isključivo biljke tako što blokira neke enzime koje samo one koriste za stvaranje nekoliko ključnih aminokiselina, građevnih blokova proteina. Međutim, pokazalo se da iste enzime upotrebljavaju i neke bakterije.

Ova posljednja činjenica navela je Nancy Moran, evolucijsku biologinju na UT-ju, da desetak godina istražuje mikrobiom - bakterijski sastav probavnog sustava pčela (Apis mellifera). Njezin tim uzeo je uzorak od 2000 pčela iz košnice od kojih je dio hranio običnim šećernim sirupom, a dio šećernim sirupom koji je sadržavao glifosat u razinama sličnim onima koje bi pčele mogle prikupiti u prirodnom okolišu u kojem tragaju za hranom.

Studija je utvrdila da su pčele koje su konzumirale glifosat čak tri dana nakon povratka u košnicu u probavnom sustavu imale niže razine bakterije Snodgrassella alvi od pčela hranjenih običnim sirupom.

Zbunjujući rezultat

No ovdje je zanimljivo da su neki rezultati istraživanja zapravo bili zbunjujući. Naime, pčele koje su konzumirale najviše glifosata imale su normalniji sastav bakterija u probavnom sustavu od onih koje su konzumirale manje.

Moran kaže da nije jasno jesu li možda pčele koje su bile osjetljive na herbicid uginule, a neke koje ga bolje podnose preživjele i zadržale zdrav mikrobiom unatoč visokim razinama glifosata.

Visoke doze u laboratoriju

U nekim drugim testovima pčele koje su konzumirale glifosat imale su čak pet puta manje količine bakterije S. alvi u probavnom sustavu. U Petrijevim zdjelicama u laboratorijskim testovima većina sojeva bakterija S. alvi izloženih visokim razinama glifosata prestala se razvijati ili se sporije razvijala.

Pčele osjetljivije na infekcije

Istraživanje je također utvrdilo da je zabilježena promjena u mikrobiomu važna za otpornost pčela na infekcije. Naime, u testovima na više stotina pčela pokazalo se da je samo 12 % onih koje su konzumirale glifosat preživjelo infekciju bakterijom Serratia marcescens koja se u tragovima nalazi u košnicama i probavnim sustavima pčela, a može se raširiti u druge dijelove tijela i uzrokovati bolest i smrt. Pčele koje nisu bile hranjene glifosatom preživjele su u većem udjelu od 47 %.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje