Šumarstvo

Je li sječa na panju uvod u koncesije nad šumama?

Agrovijesti
Drvo Fotografija: Pixabay
Šume će 2016. dati drugim tvrtkama 622 tisuće kubika, a država godišnje gubi 13 mil. kn, upozorava sindikalist

Prodaju sirovine 'na panju' 2013. uvela je Uprava Hrvatskih šuma kojom predsjeda Ivan Pavelić i te je godine po tom modelu posječeno 175 tisuća prostornih metara, dok plan za 2016. iznosi 622 tisuće kubika, upozorava predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz za Poslovni dnevnik.

Ovogodišnja prodaja, kaže, otvara mogućnost zapošljavanja 300 sjekača u Šumama, no Uprava posao radije prepušta drugim tvrtkama, koje navodno posao mahom obave na crno, angažiranim sjekačima daju minimalac, a državi uskrate poreze i doprinose, godišnje najmanje 13 milijuna kuna.

78 posto šuma je u vlasništvu RH

Prodaja na panju najlošiji je oblik gospodarenja, uskraćuje se prihod u državni i lokalne proračune, a zbog nemogućnosti kvalitetna nadzora događaju se i velike štete u šumskom prostoru, pa je tako nedavno samo u jednoj šumariji naknadno pronađeno 400 panjeva iz nedopuštene sječe.

Problem panja

Iz Uprave Šuma odgovaraju da vlastitim kapacitetima obave tek oko 54 sječe, ostatak rješavaju putem vanjskih izvođača ili prodaje na panju. Za angažiranje vanjskih izvođača obvezna je javna nabava, što usporava postupak zbog žalbi, a time i realizaciju plana. Stoga su, objašnjavaju u Šumama, "uveli prodaju na panju, što je u konačnici isto kao da je sirovina proizvedena s vanjskim izvođačima, samo je razlika u tome što vanjske izvođače angažiraju kupci sirovine, a ne Hrvatske šume".

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje