PORUKA IT SEKTORA

'Jedino u što bi država sad trebala ulagati je poljoprivreda'

Agrovijesti
Fotografija:
Pandemija koronavirusa razotkrila je manjkavosti dosadašnjeg sustava suočenog s dubokim potresima uzokovanim nepredviđenim okolnostima. Jedino u što bi država sad trebala ulagati je poljoprivreda, smatra vodeći hrvatski web strateg Tomislav Buza

Pandemija koronavirusa temeljito je potresla svakodnevno funkcioniranje života na svim razinama, a u gospodarstvu, pa tako i poljoprivredi, na vidjelo izbacila svaku pa i najmanju manjkavost sustava suočenog s krizom nezamislivih razmjera.

Posljednjih tjedana svatko se u Hrvatskoj, a ne samo oni kojima je to i inače profesionalno područje interesa, zapitao o sustavu opskrbe hranom, samodostatnosti, domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i mogućim načinima distribucije. 

Koronakriza je u cijelom svijetu u prvi plan stavila poljoprivrednu proizvodnju kao najnužniju granu privrede, koja je potrebna za golo preživljavanje stanovništva. Europski poljoprivrednici su i bez krize uzorkovane koronavirusom bili na početku jedne ogromne transformacije kojom bi se osigurala ekološki održiva budućnost kontinenta. Sada, uz nove okolnosti, ova transformacija bi mogla biti brža i veća nego što je itko zamišljao. 

U Hrvatskoj već postoje inicijative za povezivanje i distribuciju domaćih poljoprivrednih proizvoda neovisno o trgovačkim lancima i tržnicama, koje su sad ionako zatvorene. O tome kako bi IT industrija u vremenu krize mogla pomoći poljoprivrednicima u osiguravanju sigurnih lanaca distribucije razgovarali smo s Tomislavom Buzom, jednim od najistaknutijih hrvatskih web stratega.

"Ako budemo pesimistični i kažemo da kriza tek dolazi, a dolazi nam i sam vrhunac zaraze, onda je sada idealno vrijeme za ulaganje u web dućane te distribuciju robe i hrane. Kao što vidimo, robni centri i kuće polako zatvaraju vrata, a potreba, prije svega panika u Hrvata, iz dana u dan je sve veća. Dakle, IT industrija bi sad trebala biti angažirana i složiti mrežu narudžbi i distribucije. Svakodnevno gledam pomalo patetične vapaje nespremnih trgovaca po društvenim mrežama gdje mole da im narudžbe šalju telefonski ili mailom jer webshop nemaju ili ne radi kako treba. Kad bi imali uhodan webshop, lakše bi preprodili krizu", kaže Buza.

"No, zašto bismo spašavali trgovce, snaći će se oni, moramo ići u samu srž problema, zašto sami proizvođači ne izađu direktno s ponudom u vlastitom webshopu? Ja mogu online naručiti krumpir iz Konzuma, ali zašto ne mogu direktno od proizvođača? Svi koji mogu realizirati to rješenje proizvođaču su na čekanju, čekanju da proizvođač, netko, naruči nekakvo rješenje za nešto. Naručit će kad će imati novca za to. A imat će novca za to kad država odluči ulagati u pravu i jedinu ispravnu stvar. Naravno, ne kažem da poljoprivreda treba uzeti 100% svih ulaganja", ističe Buza. koji smatra da je poljoprivreda jedina grana u koju država trenutno treba investirati.

"Poljoprivreda je po mom mišljenju jedina grana u koju sad treba država investirati uz što bolje održavanje života, znači sad je vrijeme da država vrati narodu sve što je narod dao njoj i da dokaže smisao svog postojanja", poručuje. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje