Jerković d.o.o: Uživamo generacijama u svom poslu, unatoč brojnim izazovima

Agrovijesti
Fotografija:

Alojz Jerković jedan je od najvećih distributera traktora i mehanizacije u istočnoj Slavoniji. Treća je generacija koja se bavi prodajom mehanizacije i rezervnih dijelova, poljoprivrednom proizvodnjom i vođenjem tvrtke Jerković d.o.o. Zbog toga je njegova trgovina u naselju Koška, nezaobilazno mjesto za one koji traže kvalitetnu poljodjelsku opremu. 

-Povijest obiteljske tvrtke Jerković seže u davnu 1958. godinu od kada se naša obitelj ozbiljno bavi uvođenjem mehanizacije u poljoprivrednu proizvodnju. Moj djed Stjepan je započeo biznis uvođenjem moderne mehanizacije u poljoprivredu na svom gospodarstvu. Tada su to bili traktori, samovezačice, vršalica pa sve do kombajna. Uz popravke je prodavao i dijelove. Od 1965 godine u posao se uključuje i moj otac. On zajedno sa djedom kreće u poslovnu suradnju s austrijskom tvrtkom Steyr. Osnivali su obrt i razvijali posao, a od 1978 počinje i suradnja s firmom CLAAS. Negdje 1985 smo izgradili prvu radionicu, a potom 1993. gradimo još jednu novu radionica i skladište. Ja sam se u posao uključio 1988. nakon završetka srednje škole - iznosi nam Alojz Jerković. Tvrtku Jerković obitelj je osnovala 1992. i danas ima 12 zaposlenih. 

-Uživamo u svom poslu, unatoč brojnim izazovima. No, ono na što smo posebno ponosni je da nismo nikome dužni te da imamo odličan odnos s partnerima i kupcima - ističe Jerković. Najmodernije poljoprivredne tehnologije dio su njegova asortimana, baš kao i traktori, kombajni, strojevi za obradu zemljišta, ishranu stoke, silažne kombajne, prikolice...

-Nema čega nemamo. Da,točno je da smo jedna od vodećih tvrtki u prodaji poljoprivredne mehanizacije. Osim prodaje radimo i servis kao i prodaju rezervnih dijelova, zapravo radimo kompletnu postprodaju. U odnosu prodavatelj-kupac (nakon prodaje strojeva) to je jedan od važnih faktora - veli nam Alojz. Negativne posljedice koronakrize, kaže, nije još osjetio jer poljoprivrednicima u svakom trenutku treba mehanizacija. Uz prodaju, Alojz na svojoj zemlji u blizini Koške eksperimentira i s novim poljoprivrednim tehnologijama. Kada smo s njime razgovarali, bio je u svojim poljima gdje je testira najmoderniju sijačicu opremljenu satelitskom navigacijom. 

-Nove su tehnologije oko nas i sve više postaju sastavni dio poljoprivrede. ne reklamiramo ih toliko kao neke druge stvari. Nove će tehnologije unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Zahvaljujući njima, kroz neko vrijeme više nećemo osjećati pomanjkanje radne snage jer će strojevi budućnosti nju nadomjestiti. U početku je prema njima kod poljoprivrednika vladao strah i nevjerice, no kada se upoznaju s benefitima, jako ih brzo usvajaju, naravno, ako postoji potpora, rezervni dijelovi i pouzdani partner koji podržava takve tehnologije - objašnjava Alojz. U snalaženju s novim tehnologijama, dodaje, puno više uspjeha imaju mlađi naraštaji poljoprivrednika. 

-Mlađe generacije u potpunosti su digitalizirane pa poslovanje svojih poljoprivrednih gospodarstava vode preko pametnih telefona. Digitalno prijavljuju svoje površine za natječaje za poticaje -govori nam Jerković koji smatra da će u budućnosti nove tehnologije voditi glavnu riječ kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Od iznimne je važnosti i kvalitetno osiguranje poljoprivredne proizvodnje, ali i strojeva koji ju obavljaju, savjetuje Jerković. 

-Ako ste svjesni svoga rada, uloženog truda kroz generacije, onda je to izuzetno velik kapital. Ako radite velike poslove, radite s rizikom. U igri je velik novac i prerizično je poljoprivrednu proizvodnju pod vedrim nebom prepustili klimatskim promjenama te ostaviti ljetinu neosiguranu od moguće štete - kaže Jerković koji je već desetljećima vjeran korisnik Adriatic Osiguranja. 

-Već smo godinama partneri s Adriaticom. Kod njih smo dobili najbolje uvjete, izuzetno su korektni, odnos cijene i kvalitete usluge je optimalan, a njihovo poslovanje je na zavidnom nivou. Zbog toga, iz vlastitog iskustva preporučujem Adriatic osiguranje. Svaki puta kada smo s njim razgovarali, uspjeli smo naći zajednički jezik - navodi Jerković koji nam se pohvalio i da mu je Adriatic ponudio jedan osiguravajući paket kojeg je dugo čekao na tržištu. 

-Radi se o osiguranju kod odgovornosti po popravku stroja u radionici. Ako se netko doveze kod nema na popravak i slučajno traktorom primjerice nešto ogrebe ili polomi, osiguranje mi tada pokriva i takve troškove što je za nas koji se bavimo mehanizacijom zaista korisna novina- zaključuje. 


Sadržaj pripremljen u suradnji s Adriatic osiguranjem.