Agencija za ruralni razvoj Istre

Jesenski ciklus radionica s daškom kreativnosti inozemnih chefova

Agrovijesti
Kulinarske radionice Fotografija: AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o.
Didaktička kuhinja Edukacijsko gastronomskog centra Istre predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači putem edukacijsko - kuharskih radionica prezentiraju svoju viziju rada upotpunjenu kuharskim tehnikama i vještinama u cilju valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U periodu od 2015. godine do danas, održano je ukupno 115 radionica koje sveukupno broje više od 1250 kuhara, ugostitelja i hotelijera, ponajviše s područja Istarske županije, no iz godine u godinu sve je veći broj zainteresiranih polaznika iz ostalih županija Hrvatske.

Didaktička kuhinja Edukacijsko gastronomskog centra Istre predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači putem edukacijsko - kuharskih radionica prezentiraju svoju viziju rada upotpunjenu kuharskim tehnikama i vještinama u cilju valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U periodu od 2015. godine do danas, održano je ukupno 115 radionica koje sveukupno broje više od 1250 kuhara, ugostitelja i hotelijera, ponajviše s područja Istarske županije, no iz godine u godinu sve je veći broj zainteresiranih polaznika iz ostalih županija Hrvatske.

Edukacijski gastronomski centar Istre

Sa svrhom kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko - turističkog sektora, uz podršku Istarske županije te ostalih važnih partnera projekta, uskoro započinje jesenski ciklus edukacijsko - kuharskih radionica 2019. godine. Ovogodišnji jesenski ciklus održavat će se kroz mjesece listopad, studeni i prosinac, uz fokus na interpretaciji autentičnih lokalnih namirnica u kreativnoj gastronomiji začinjenih novim licima s domaće i inozemne gastro scene.

Predstavit ćemo neka od zanimljivih gostovanja - jesenski ciklus radionica otvorit će chef Jeffrey Vella, poznat kao dizajner hrane kojemu je glavna misija korištenje lokalnih namirnica u gastronomiji gdje užitak u hrani uključuje sva osjetila. Chef Jeffrey Vella vodit će radionicu na temu visoke gastronomije s naglaskom na posebnosti istarske kuhinje te poljoprivredno prehrambenih proizvoda ukomponiranih u inovativna jela.

Kulinarske radionice

Važna komponenta platforme za valorizaciju istarske gastronomije jest chef Robert Perić, koji će se u jesenskom ciklusu pozabaviti novitetom među istarskim sirevima i to mozzarellom. Radionica će biti upotpunjena predavanjem lokalnog proizvođača prve istarske mozzarelle, gdje će predstavnici Mljekare Latus prezentirati specifičnosti ovakve vrste sira, dok će se Chef Robert Perić u gastronomskom dijelu pozabaviti njezinim korištenjem u predjelima, glavnim jelima te desertima.

Poseban novitet u ovogodišnjem jesenskom ciklusu predstavlja kreativni duo iz Norveške. Riječ je o interesantnim skandinavskim chefovima restorana „Gamle Raadhus“ (Oslo) - Daniel Rosvold-u i Robert Elias Rydland-u koji svoje rekorde obaraju na norveškim kuharskim natjecanjima i prvenstvima. Ovaj će dvojac, uz podršku Charming Croatia agencije, u Edukacijsko gastronomskom centru održati dvije radionice na temu interpretacije mesa istarskog goveda - boškarina na norveški način, dok će tema druge radionice biti jadranska riba u službi norveške kuhinje.

Renomirani istarski chef te dugogodišnji predavač Edukacijsko gastronomskog centra, chef David Skoko u svojoj znanoj ribljoj tematici obrađivat će teme iskorištavanja sezonske plave ribe u inovativnim jelima. Prva tema radionice jesenskog ciklusa bit će ribe plosnatice (švoje, švojati, plosnate ribe), a druga tema će biti plava riba kao vrhunac ribljeg pjata. Obje radionice bit će ukomponirane s korištenjem lokalnih sezonskih namirnica po principu „0 kilometara“.

Kulinarske radionice

AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. jedinstvena je agencija u Hrvatskoj koja za zadatak ima provoditi projekte u poljoprivredi i stočarstvu Istre, a koji su od javnog interesa. Sukladno tome mnoge aktivnosti AZRRI-a uključuju i rad u realnom sektoru kako bi na najbolji mogući način povezali privatni i javni interes. Stoga je Edukacijsko gastronomski centar Istre vrlo važna platforma za valorizaciju i promociju poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, te poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko - turističkog sektora.

U Edukacijsko gastronomskom centru Istre, u potpuno opremljenoj didaktičkoj kuhinji održavaju se edukacijsko - kuharske radionice s ciljem edukacije ugostiteljskog osoblja, koje je ujedno preduvjet kontinuiranog napretka i prepoznatljivosti istarske ali i hrvatske gastronomije. Vizija centra jest osnažiti i nadahnuti glavne promotore istarske gastronomije, a to je jedino moguće konstantnom edukacijom ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora, poručuju iz Agencije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje