Prehrana

Jesu li morski plodovi sigurni?

Agrovijesti
Morska hrana Fotografija: Pixabay
Morski plodovi su glavni sastojak europskog menija. Ali s povećanom zabrinutošću za kemijsko zagađivanje u morskom okolišu, da li su sigurni za konzumaciju?

Konzumacija morske hrane iznimno je cijenjena kao zdrava jer sadržava visoko kvalitetne proteine, vitamine i omega-3 polinezasićene masne kiseline. Ali, mogla bi sadržavati i rizik od izloženosti zagađivačima okoliša.

Koliko znamo o našim izborima hrane? Jedan odgovor može doći iz osobnog ribljeg kalkulatora dizajniranog od strane europskih istraživača, u cilju razumijevanja koliko je naša prehrana zdrava. Vrlo je jednostavno: morate odabrati svoju dobnu skupinu, količinu i vrstu konzumirane ribe tjedno.

Da li ste jeli špagete s rakovima i pržene sardine? Uređaj će brzo izračunati vašu izloženost metil-živi i drugim zagađivačima. Kalkulator je početni projekt  ESafeSEAFOOD-a, koji analizira rasprostranjenost morskih toksina, mikroplastike i drugih kemijskih kontaminata rastuće zabrinutosti, pronađenih u morskoj hrani koja se prodaje u supermarketima diljem Europe.

Onečišćenja povećane zabrinutosti su tvari za koje nisu određene maksimalne razine u EU zakonodavstvu niti zahtijevaju reviziju. „Osjetljive, brze i isplative screening metode su potvrđene u velikom setu primea morske hane. Ukupno, razine kontaminata u morskoj hrani su niske, nema rizika za potrošače. Jedini zagađivači koji mogu predstavljati zabrinutost za one koji konzumiraju mnogo morske hrane su metil-živa i PBDE99 (industrijski kontaminati)“, kaže Antonio Marques iz Portugalskog morskog i atmosferskog instituta (IPMA) u Lisabonu, Portugal.

„Izloženost ovim kontaminatima kroz morsku hranu mora se preciznije procijeniti. Takva informacija je krucijalna za europska nadzorna tijela za sigurnost hrane kako bi prilagodili zakonodavstvo“, dodaje on. Na primjer, nema postavljenih ograničenja za metil-živu u hrani.

Na ušću rijeke Po u Italiji, koje je jedno od najboljih mjesta za uzgoj mekušaca u Europi, znanstvenici su pronašli najviše razine lijekova kao što su psihijatrijski lijekovi venlafaksin i citalopram i antibiotik azitromicin.

Drugi kontaminati koji pojačavaju zabrinutost su endokrini disruptori (EDC) kemikalije koje mogu posredovati sa sustavom hormonskih žlijezda i uzrokovati različite štetne efekte. „Španjolski potrošači imaju najviši unos spojeva endokrinih distruptora iz konzumacije morske hrane , iako je procijenjeni unos još uvijek ispod podnošljivog tjednog unosa“, objašnjava Sara Rodriguez-Mozaz, istraživačica koja radi na Katalanskom institutu za vodena istraživanja (ICRA) u Gironi, Španjolska. „Metilparabeni, trikosan i bisfenol A najčešće su otkriveni u EDC-ima.“

Druge supstance koje su istraživači istraživali su mikroplastika (plastični dijelovi manji od 5 mm) koji mogu imati ulogu vektora za kemijske kontaminate. Istraživanje je otkrilo da oko 36,5 posto istražene ribe i 83 posto rakova sadržava mikroplastiku.

Glavni izazovi u projektu bili su vezani uz pronalazak pravilne analitičke metode. „Lijekovi i EDC-i su pronađeni u jako niskoj razini u morskoj hrani, blizu trenutne granice otkrivanja konvencionalnim analitičkim metodama“, kaže Rodriguez-Mozaz.

Znanstvenici su prikupili svoje rezultate u bazi podataka fokusirajući se na „neregulirane kontaminate koji dižu zabrinutost sa stajališta okoliša i javnog zdravlja.“ Pozivaju vlasti da koriste njihovu studiju kako bi „pomogli u informiranju politika i savjetodavnih smjernica“ i „tijela u isticanju deficita u istraživanju o kontaminatima u morskoj hrani.“

No, ipak ima sretnog završetka. Unatoč povećanim kemikalijama u morskom okolišu, niske razine u morskoj hrani za sada znače da još uvije možemo uživati u njoj bez previše brige.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje