Nadležni podijeljeni

Još uvijek nema dogovora o EU propisu o ekološkoj poljoprivredi

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
EU ministri poljoprivrede još uvijek nisu postigli konsenzus oko prijedloga za ekološke propise

Pregovori su bili uporište pravnih i političkih nesuglasica, jer je nacrt propisa prvi put stavljen na stol prije dvije godine. Pitanja poput GMO-a i ostataka pesticida u ekološkoj hrani i hrani za životinje donijela su podjelu.

Trijalozi traju od rujna s Komisijom, EU Parlamentom i zemljama članicama tražeći finalizaciju revizije propisa. Institucije imaju za cilj da se dogovore oko propisa do kraja slovačkog predsjedanja, koje završava ovaj mjesec.

Predsjednica Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, pozdravlja namjeru Komisije da ne povuče i zaključuje da je sada potrebno razdoblje promišljanja kako bi se razmislilo o daljnjem radu. Prijedlog o ekološkoj poljoprivredi i označavanju ekoloških proizvoda, predstavljen od strane Komisije u ožujku 2014., ima za cilj reviziju postojećeg zakonodavstva o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda kao i micanje prepreka održivom razvoju ekološke proizvodnje u EU.

Također ima za cilj osigurati poštenu konkurentnost za poljoprivrednike i operatore, spriječiti prevare i nepoštene prakse i poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode. Komisija kaže da želi ojačati pravila kontrolnog sustava, režima trgovine, praksi dobrobiti životinja i neautoriziranih supstanci.

Vijeće je postiglo generalni pristup ekološkim propisima 16. lipnja 2015., a Vijeće za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta (COMAGRI) glasalo je o ovom izvješću 13. listopada 2015. Pregovori su započeli u studenom 2015. i do sada je održano 14 trijaloga. „Izaslanstva su potvrdila da je napravljen dobar napredak pod slovačkim predsjedništvom i općenito iskazuju volju za nastavak pregovora u pogledu postizanja zadovoljavajućeg dogovora s Europskim Parlamentom i poboljšanja trenutnih propisa koji će koristiti ekološkim proizvođačima i potrošačima. Ministri su također iskoristili priliku da ponovno iskažu svoju poziciju o otvorenim pitanjima“, izjavilo je Vijeće.

Ekološko voće i povrće

Rastući sektor

Na brifingu za medije, povjerenik za poljoprivredu Phil Hoga i predsjednica Vijeća i ministrica Gabriela Matečná istakli su da je 40 od ključnih 45 pitanja dogovoreno. „Pozdravljam stajalište koje je istaknuto od strana zemalja članica da trebamo nastaviti s radom kako bi postigli prihvatljivi kompromis. Želimo osigurati da se održava integritet ekološkog sektora. To je rastući sektor, 9 posto godišnje“, rekao je Hogan. Oboje su rekli da su sigurni da će malteško predsjedanje donijeti zaključke početkom 2017. godine.

Komentirajući neuspjeh EU poljoprivrednih ministara da sklope dogovor, Christopher Stopes, IFOAM EU predsjednik istakao je da su mišljenja između Komisije, Vijeća i Parlamenta kao i među zemljama članicama podijeljena oko mnogih ključnih pitanja uključujući pragove, proizvodnju u staklenicima, sjeme i odstupanja.

„Ovaj nedostatak dogovora o smjeru za nova ekološka pravila demonstrira što dionici govore još od početka: prijedlog Komisije je previše manjkav kako bi pružio dobru osnovu za raspravu.“ Glasnogovornica IFOAM EU rekao je za FoodNavigator da nedostaju mogućnosti za korištenje novih propisa kao alata za budući razvoj ekološke poljoprivrede. „Umjesto konkretne rasprave o pragovima i sustavu kontrole, podržali bi više razmatranja, na primjer, novih načina pomoći ekološkim prerađivačima da poboljšaju svoj učinak na okoliš.“ Dodaje kako je važno da finalni tekst poboljša postojeći propis i da se može praktično provesti. „Tehnička ispravnost teksta imati će duboki utjecaj na mogućnost nacionalnih vlasti, certifikatora i ekoloških operatora pravilne primjene.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje