Koprivničanci jedu najjeftinije gljive u državi

Josip Špoljar ubrao je vrganja kapitalca od pola kilograma

Agrovijesti
Vrganji Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Dobra novost za sve berače je i da se od ove godine ne mora plaćati, već samo podići besplatna dozvola za branje gljiva.

Kuda god se okrenete, oni su oko vas. Vrganji su preplavili internet, ali i koprivničku gradsku tržnicu! Na mnogim Facebook grupama građani prodaju ovu jesensku poslasticu koju su sami nabrali u šumama, a sudeći prema broju oglasa, ima ih više nego ikad.

Dobra novost za sve berače je i da se od ove godine ne mora plaćati, već samo podići besplatna dozvola za branje gljiva.

Naime, izmjenom Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda dozvola za sakupljanje za osobne potrebe je besplatna i traje cijelu kalendarsku godinu, a dozvoljeno je skupljanje do tri kile. Prije su dozvole bile od dnevnih do godišnjih i koštale su od 10 do 200 kn, ovisno o vrsti i trajanju. Za komercijalno sakupljanje potrebno je pak imati sklopljen ugovor s Hrvatskim šumama.

A za ovu jesensku poslasticu iz novčanika ćete morati izdvojiti od 30 do 50 kuna za kilogram.

Prodajno mjesto Josipa Špoljara iz Koprivnice danas je izazvalo velik interes kupaca. Iako su kupovali u manjoj mjeri, barem dok smo bili bili tamo, morali su zastati da bi se divili količini vrganja koju je prodavao, a imao je i jednog kapitalca od pola kilograma kojeg nam je ponosno pokazao.

– Iz godine u godinu je sve bolje što se tiče količine gljiva. Šume su unazad dvije, tri godine zaista bogate. Bitno je da se ide na terene gdje ljudi do sada nisu išli, tako da sam ja otkrio gdje ići. Primjerice, naletiš na dva do tri i onda samo krenu u nizu do čak 50 komada. U jednom danu se može nabrati i do pet kilograma – zadovoljan je Špoljar.

S prodajom je, kaže, ipak manje zadovoljan. Kupci se na cijenu bune, preskupo im je.

– U Zagrebu su cijene od 150 do 200 kuna za kilogram. Garantiram da Koprivničanci jedu najjeftinije vrganje u državi, a najviše se bune za cijenu – priča J. Špoljar.

Od branja, otprilike sedam dana je rok u kojem bi se trebale prodati.

– Ima ih još za brati. Bitno je da se noćna temperatura ne spušta ispod 15 stupnjeva. Dok će biti niže, više vrganja neće biti. Onda će biti grmovača i slično, nekih drugih jestivih gljiva – ističe Špoljar.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje