PODJELA ISTOK-ZAPAD

Juncker tvrdi da nema potrošača drugog reda

Agrovijesti
Nutella Fotografija: Thinkstock
Komisija će razviti metodologiju usklađivanja ispitivanja prehrambenih proizvoda među zemljama članicama. Također radi na kodeksu ponašanja za brendove kako bi se osiguralo da poštuju viši stupanj industrijskih standarda kako bi se spriječili problemi dvostruke kvalitete.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je dvostruke standarde kvalitete hrane u svojem obraćanju parlamentu prošle srijede, rekavši kako na jedinstvenom tržištu ne bi trebalo biti "potrošača drugog reda".

Govorio je o različitim proizvođačima hrane koji su ranije ove godine pronađeni da prodaju proizvode s nižim sadržajem primarnih sastojaka ili jeftinijim zamjenama na tržištima istočne Europe. To je podiglo bijes među čelnicima u Slovačkoj, Češkoj Republici, Bugarskoj i Mađarskoj, među ostalima, koji su govorili o "apartheidu hrane".

"Slovaci zaslužuju jednako ribe u svojim ribljim štapićima kao i svi drugi, a Česi zaslužuju jednaku količinu kakaa u svojoj čokoladi kao i bilo tko drugi", rekao je Juncker. Kakao, meso i riba bili su tri sastojka za koje se utvrdi da se razlikuju po državama članicama. Dodao je da pravila koja zabranjuju takvu praksu već postoje, ali se sada moraju provoditi strože. Ipak, nije jasno kakva su pravila EU-a. Praksa promjene prehrambenih receptura u zemljama je zakonska prema Uredbi o informacijama o potrošačima, sve dok se sastojci vjerno propisuju.

Međutim, činjenica da je to pravno ne čini pravednim, kaže Juncker, koji će pokušati riješiti dvostruku kakvoću hrane kao pitanje tržišnog natjecanja. Komisija će razviti metodologiju usklađivanja ispitivanja prehrambenih proizvoda među zemljama članicama. Također radi na kodeksu ponašanja za brendove kako bi se osiguralo da poštuju viši stupanj industrijskih standarda kako bi se spriječili problemi dvostruke kvalitet.

Industrija hrane odbila je optužbu "potrošača drugog razreda". FoodDrinkEurope poručuje da kada postoje razlike u sastavu hrane, to se događa zbog mnogih varijabli, uključujući prilagodbu na lokalne ukuse i korištenje lokalnih sastojaka.

Rumunjska zastupnica Dacianu Sarbu, koja stalno pokreće to pitanje, smatra kako je potrebno jasno odrediti sve prije poduzimanja daljnjih koraka."Od Komisije nam je hitno potrebna jasnoća o trenutnoj pravnoj situaciji prije premještanja krivice u zemlje članice", rekla je za EURACTIV.com.

"Naime, koji zakon zabranjuje takvu praksu? Postoje dokazi da fenomen "dualne kakvoće" nije ograničen samo na prehrambene proizvode već se proširuje i na druge proizvode, pa čak i na usluge. Pokriva li postojeći pravni okvir na odgovarajući način sve te scenarije˝, pita se.

  • Avatar
    ministar 25. Rujan 2017. u 21:35 tj..hoču reči da nije isti proizvod..nemogu vjerovati...jeftini je 20% nego u RH ...ali nejestivo...
  • Avatar
    ministar 25. Rujan 2017. u 21:34 evo mene ponovno...ja jadnik bio u Bosni i kupio Linoladu...kad ju volim jesti a inače ju uvijek kupujem kod nas u RH ...kad ono ona iz bosne nema veze s ovom našom...koja blamaža...boli me briga za njih u BIH ako vole to jesti ali ja nikad više..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje