Studija

Kako Britanija može postati vodeći proizvođač vina do 2100.?

Agrovijesti
Crno vino Fotografija: Thinkstock
Od Pinota Grigio na škotskoj granici do vinograda Tempranillo u centralnom Londonu, nova studija predviđa da će zbog povisivanja temperatura zbog klimatskih promjena UK postati glavni proizvođač vina do 2100. godine

Toplija klima transformirati će Britaniju iz prosječnog igrača na globalnoj vinskoj sceni u glavnog proizvođača do kraja 21. stoljeća, tvrdi studija izrađena od strane trgovca Laithwaite's, prenosi Decanter.

Očekivani porast temperatura za više od 2 stupnja Celzija, plus oko pet posto više kiše, za UK znači da će biti na dobrom položaju za proizvodnju različitih vrsta vina.

Pinot Grigio, Riesling i Pinot Noir mogli bi uspjevati i na dalekom sjeveru pri škotskim granicama. A Essex na rubovima Londona bi mogao proizvoditi Malbec, Syrah i Chardonnay, kažu istraživači.

Mnogi će u svijetu sigurno biti zbunjeni zbog studije. Engleska pjenušava vina zadobila su poštovanje s nekoliko nagrada posljednjih godina, ali ideja da će Britanija ući u top društvo svjetskih proizvođača vina još uvijek izaziva smijeh u vinarskim selima na jugu Francuske.

Vinarstvo Britanije 2100.

Na karti još uvijek nedostaje nekoliko regija, kao što su vinari iz Walesa kao i dolina Camel u Cornwallu. Studija prof. marka maslina i prof. Lucien Georgeson sa Sveučilišta College London, su koristili prosječne temperature i uvjete kišnih razdoblja koji su potrebni za uzgoj različitih sorti grožđa. Zatim su ih usporedili sa predviđenim klimatskim promjenama u UK kako bi mapirali promjene u britanskom vinogradarstvu u sljedećih 85 godina.

„Zahvaljujući promjenama klime, kao i strasti i stručnosti, možemo vidjeti da kupci vina dolaze iz cijelog svijeta kušati posljednje britanske uratke“, kaže Dacy Zyw iz Laithwaite's Wine. Prof. Maslin kaže: „Ova studija može pokazati kako dugoročno razmišljamo o britanskoj vinskoj industriji te može obnoviti vinsku kartu svijeta. „Ipak, gdje će točno najbolje uspijevati vinova loza ovisiti će o mjestu, nagibu, aspektima, zemlji i drenaži – jer stvaranje vina je više umjetnost nego znanost.“

Ne vjeruju svi da će klimatske promjene bit tako veliki bonus za vina Britanije. Studija Sveučilišta East Anglia objavljena ranije ove godine tvrdi da više kiše i više šanse za ekstremno vrijeme bi mogli stvoriti probleme u vinogradima. Neki istraživači čak naglašavaju da povećanje od 2 stupnja u temperaturama u UK bi imalo potencijalne katastrofalne posljedice na klimatske promjene drugdje u svijetu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje