Loša privatizacija

Kako je definitivno propao nadaleko poznat centar za proizvodnju bikove sperme

Agrovijesti
Međunarodni simentalski forum i tradicionalna smotra bikova centra BVN Fotografija: HPA
Radnici s kojima su razgovarali novinari Podravskog.hr rekli su kako su nedavno bili i na razgovoru u policiji, gdje su doznali kako postoji neka kaznena prijava protiv Novog centra za reprodukciju

Nakon što je početkom listopada prošle godine križevačka tvrtka Novi centar za reprodukciju otpustila sve radnike te rasprodala rasplodne bikove koji su proizvodili sjeme za oplodnju krava, definitivno je pokopana nekad međunarodno poznata institucija s višedesetljetnim iskustvom i ugledom, a Hrvatska je preko noći ostala bez glavnine domaće proizvodnje bikove sperme, piše podravski.hr.

Novi centar u neku je ruku nasljednik Centra za reprodukciju u stočarstvu i ima sjedište na istoj adresi. Do 2004. godine to je državna tvrtka koja je imala farmu u Poljani Križevačkoj, a proizvodila je vrhunsko bikovsko sjeme. Ako ni po čemu drugome, Centar je bio poznat po Winnoru, najboljem biku simentalske pasmine u svijetu.

Godine 2004. država odlučuje privatizirati Centar i u njegovo vlasništvo ulazi zagrebački mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić, najpoznatiji po „aferi Planinska“, u kojoj je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Fiolić je najprije za 1,7 milijuna kuna kupio oko 32 posto vlasničkog udjela u Centru, a 2006. godine dokapitalizacijom, odnosno unošenjem polovice svoje farme u Vukovini, postao je većinski vlasnik s oko 80 posto udjela.

Bivši radnici s kojima smo razgovarali kazali su nam kako se početak pada Centra za reprodukciju poklapa upravo s njegovom privatizacijom.

– Znam da je Fiolić na firmu kupio džip kojim se samo on koristio, a u firmi je zaposlio svoju suprugu, iako kod nas u praksi nije radila. A tijekom godina od 70-tak radnika firma je spala na njih dvadesetak – kazao nam je jedan od sugovornika.
Njegove riječi potvrđuje nepravomoćna presuda iz 2016. godine kojom je Fiolić zbog džipa i fiktivnog zapošljavanja supruge osuđen na 20 mjeseci iza rešetaka i povrat oko milijun kuna nezakonite koristi.

Centar za reprodukciju iste te 2016. godine zatražio je provođenje predstečajne nagodbe, a kada je to odbijeno, lani u svibnju završio je u stečaju, koji vodi varaždinski stečajni upravitelj Tomislav Đuričin.
– Trenutačno se prodaje imovina kako bi se namirili vjerovnici – kazao nam je on.

Početkom 2017. godine, pak, osniva se tvrtka Novi centar za reprodukciju, koja počinje raditi u lipnju, nakon što je proglašen stečaj nad „starim“ Centrom. Na njezinu je čelu zagrebačka veterinarka Dinka Milić, koja je vodila nekolicinu Fiolićevih farma, a bila je i zadnja direktorica Centra za reprodukciju u stočarstvu. Tvrtka je formalno u vlasništvu njezine kćeri, odvjetnice u jednome uglednom zagrebačkom društvu.
Prema informacijama koje smo prikupili od bivših radnika, Novi centar dobro je poslovao te je imao lijepe prihode i dobit. Službeni podaci za 2017. godinu govore o prihodima od 1,1 milijun kuna i dobiti od 30-tak tisuća kuna, a valja imati na umu da se radi samo o polugodišnjem poslovanju.

– Prvih nekoliko mjeseci po otvorenju, tamo u lipnju i srpnju prošle godine, bili smo na minimalcu, ali je onda plaća postala normalna. No, jednog nam je dana direktorica samo kazala da više ne radimo jer se ne može skupiti novac za plaće. Bilo je to početkom listopada lani. Bio je to svima šok, nismo mogli vjerovati. Koji su pravi razlozi, ne znam ni danas – ispričao je nam je bivši radnik koji nije želio istupiti pod imenom i prezimenom, a podaci su poznati redakciji.
Radnici s kojima smo razgovarali rekli su nam da su nedavno bili i na razgovoru u policiji, gdje su doznali kako postoji neka kaznena prijava protiv Novog centra za reprodukciju.

– Tražili su dokumentaciju i odnio sam ono što sam imao – rekao nam je jedan radnik, također uz uvjet anonimnosti.
Stupili smo u kontak s Dinkom Milić kako bismo doznali što je razlog prestanku rada i iznenadnim otkazima za desetak radnika Novog centra za reprodukciju te kako bismo čuli što kaže o podnijetoj prijavi.
– Nemam komentara, doviđenja – bilo je jedino što je ona željela reći.

Podsjećamo, stari Fiolićev Centar bio je obrađivan zbog šverca bikovog sjemena te je njegov bivši direktor prije pet godina završio u istražnome zatvoru zbog sumnje da je „zamračena“ roba vrijedna četiri milijuna kuna.
Hrvatska je, tako, ostala bez glavnine domaće proizvodnje tog strateškog proizvoda za stočarstvo, zbog čega neki štetu uspoređuju sa štetom nastalom propašću Imunološkog zavoda.

Poznati koprivnički veterinar Bernard Vukušić, primjerice, veli kako se, osim u Križevcima, bikova sperma proizvodila još u centrima u Slavonskom Brodu i Osijeku, ali u znatno manjem obujmu.

– Križevački centar bio je eminentan u europskim razmjerima u toj vrsti proizvodnje, bili su pioniri u mnogim stvarima i bila je to institucija od povijesnog, gospodarskog i znanstvenog značenja. Mogu izraziti veliko žaljenje što je Centar propao, a to je posljedica naših privatizacijskih procesa – rekao je Vukušić.

Kao žalostan spomenik Centru za reprodukciju u Poljani Križevačkoj sada stoje napuštene farme u koje je država početkom 90-tih uložila milijune njemačkih maraka. Do lani ih je Fiolić iznajmljivao jednom lokalnom farmeru, ali kad se carstvo zagrebačkog mesara raspalo, propao je i taj posao.

Umjesto bikova, sada su ondje prazni torovi okruženi korovom i deseci velikih bala sijena koje truli. 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje