Voćarstvo u EU

Kako je Poljska uspjela u proizvodnji i izvozu jabuka nakon zabrane izvoza u Rusiju

Agrovijesti
Jabuke Fotografija: Pixabay
Kada je Rusija 2014. blokirala granice za hranu iz EU Poljaci su pokrenuli jaku marketinšku kampanju za spas domaćih voćara i tako uspjeli očuvati nacionalni brend – jabuku.

Da ste u zemlji jabuka postaje jasno čim kročite na varšavski aerodrom. U izlozima suvenirnica u velikim košarama najkrupniji i najljepši plodovi ovog voća, piše Politika.

Poljska je najveći proizvođač jabuka u Europi i baš ovaj sektor, od početka ruskog embarga, zadobio je najjači udarac od koga se proizvođači još oporavljaju. Procjene su da je svaka druga jabuka iz izvoza završavala na ruskom tržištu.

Ali Poljaci od prvog dana krize nisu sjedili skrštenih ruku. Kada je Rusija 2014. blokirala granice za hranu iz EU pokrenuli su jaku marketinšku kampanju za spas domaćih voćara. Poziv „kupujte i jedite domaće jabuke” proširio se zemljom brzinom svjetlosti.

Među korisnicima društvenih mreža hashtag ”jedi jabuke“ za samo nekoliko dana postao je hit na Facebooku u Twitteru. U znak podrške tisuće građana pa i političari na najvišim mjestima postavljali su fotografije sa jabukom u ruci. Dijelili su ih besplatno u vlakovima i na trgovima. Solidarnost se isplatila – te godine potrošnja ovog voća povećana je s 16 na 18 kilograma po stanovniku.

Tako je počela strpljiva borba Poljske za očuvanje nacionalnog brenda koja još traje. Danas nema restorana u kome vam prvo neće ponuditi jedan od bezbroj varijanti deserta od jabuke – naravno po promotivnoj cijeni. Na policama lokalnih supermarketa sok od jabuke i jabukovo vino izloženi su na udarnim mjestima.

”Od početka kampanje prodaja jabuka je preko noći krenula. Čak i djeca kupuju da je pojedu na putu do škole. To je veliki uspjeh”, kaže prodavač voća na jednoj od najprometnijih tržnica u Varšavi. Ipak, neskriveno zabrinut dodaje da je problem cijena koja je sve niža. Kilogram skupljih jabuka košta tek nešto malo više od pola eura.

Najveći voćnjak u Europi

Ekipa novinara iz Srbije u okviru studijskog putovanja imala je prilike obići najmoderniju tvornicu za proizvodnju i preradu jabuka u Poljskoj.

”Family fruit” je od male obiteljske tvrtke za nekoliko godina postao gigant koji okuplja 87 kooperanata. Suvremene linije za pranje i pakiranje jabuka i proizvodnju sokova izgledaju impozantno. Godišnje prodaju oko 30.000 tona jabuka, a izlaz iz tržišne krize pronašli su u udruživanju i izvoznim aranžmanima s Egiptom i Jordanom.

Poljski voćari širom države optimistično gledaju prema Kini gdje su prošle godine upravo iz ove regije krenule prve, za sada, simbolične isporuke. Pitanje je međutim da li rusko tržište ima alternativu?

– Našli smo načina da se izborimo s ruskim embargom, neke nove države u EU su počele otkupljivati jabuke iz Poljske, ali i Kina. Dosta je uloženo i u preradu. Prošle godine izvoz jabuka bio je veći od milijun tona – kaže Jacek Bogucki, državni tajnik u poljskom ministarstvu poljoprivrede.

Službena statistika pokazuje da je Poljska 2016. proizvela rekordnih 3,5 milijuna  tona jabuka, deset posto više nego u prethodnoj godini. Taj rezultat je, objašnjavaju stručnjaci, posljedica novih nasada ali i povećanja efikasnosti na starim voćnjacima. Ne čudi ako se zna da su poljski poljoprivrednici bili najveći dobitnici ulaska ove zemlje u EU. Od 2004. na račune proizvođača jabuka prebačeno je čak dvije milijarde eura iz europskih fondova za agrar.

U godini koja je prethodila embargu ( 2013) Poljska je izvezla 1,2 milijuna  tona ovog voća, a više od polovice isporučeno je upravo Rusiji. Grzegorz Rikaševski, agrarni analitičar u WBK banci, kaže da su rast proizvodnje i ograničenje izvoza imali značajan utjecaj na stanje na tržištu.

Prošle godine izvoz je bio 20 posto manji nego u prethodnoj sezoni. Postojao je i problem sa zalihama. U srpnju prošle godine u njihovim skladištima ostalo je oko 59.000 tona ovog voća iz prethodne berbe – gotovo 100 posto  više nego u istom mjesecu 2015.

Sve skupa, dodaje, utjecalo je na pad cijena. Prosječna cijena desertne jabuke u listopadu prošle godine bila je 30 posto niža nego u 2015. Ali procjenjuje da je situacija na tržištu sada nešto bolja.

Imali smo povećanje zahtjeva s istočnih tržišta, ponajprije Bjelorusije. Značajne količine poljskih jabuka trenutno se preko te države izvoze u Rusiju. Od početka embarga proizvođači pokušavaju naći nove puteve izvoza, ali je glavni problem struktura domaće proizvodnje.

U usporedbi s Poljskom proizvodnja jabuka u Srbiji je skromna ali ovo voće je peti izvozni proizvod srpskog agrara. Godišnja proizvodnja je oko 390.000 tona, a više od 50 posto ukupnog izvoza odlazi na rusko tržište. Značajne količine se i uvoze. Baš Poljacima je Srbija prošle godine napravili odličan posao jer je uvoz iz te zemlje skočio sa 17.000 tona u 2015. na čak 46.000 tona.

Fruška Gora je, ističe, postala možda već i četvrta regija po proizvodnji jabuke u europskim razmjerima. Prije desetak godina izvoz je bio 35 milijuna dolara, a u 2016. narastao je na oko 120 milijuna.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje