Sigurnost hrane

Kako prepoznati svježe meso u trgovini?

Agrovijesti
Meso, govedina Fotografija: Thinkstock
Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno. 

Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete. 

Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.  

Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke. 

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke. 

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati. 

 

  • Avatar
    ministar 08. Srpanj 2017. u 22:41 ovaj napačeni narod gleda samo u cijenu...a ako se radi i o lešu stare krave koja je ispustila dušu negdje u Argentini prije 30 godina ipak kad se dodaju naši tajni začini i naprave čevapi i uz to još na akciji..onda ovaj napačeni narod doslovce grabi to meso...a ja šta im mogu poželjeti....pa naravno ..DOBAR TEK...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje