Zanimljivost

Kambodžanski restoran nudi vodenastu rižinu kašu iz doba Pol Pota

Agrovijesti
Polja riže u Kini Fotografija: Thinkstock
Kambodžanski štand s hranom u ponedjeljak je počeo posluživati rijetku, vodenastu porciju rižine kaše koju su sedamdesetih godina prošlog stoljeća morali jesti svi pod režimom Crvenih Kmera koji su odgovorni za jedan od najvećih genocida u 20. stoljeću.

Vlasnik malog obrta u gradu Siem Reapu tvrdi da je rižinu kašu iz doba režima Pol Pota stavio u ponudu kako bi podsjetio na mračnu prošlost te države na jugoistoku Azije. 

Tijekom komunističke vladavine Pol Pota između 1975. i 1987. ubijeno je oko 1,8 milijuna ljudi. Velik broj ljudi je smaknut ili mučen, a još veći je umro od posljedica bolesti i gladi nakon neuspjelih žetvi. 

Vlasnik prehrambenog objekta, 49-godišnji Tuon Tem, ističe da je u tom razdoblju izgubio devet članova obitelji, a rižinu kašu nudi mladima da bi ih podsjetio koliko je težak bio tadašnji život. 

"Ideja je da mladi ljudi, uključujući i moju djecu, saznaju koliko je tada bilo teško", naglasio je Tem, inače i kapetan u vojsci. 

U svojoj ponudi nudi dvije vrste kaše, modernu verziju s ribom, povrćem i rižom, te onu u stilu Crvenih Kmera, vodenastu s malo soli, sve za 1,5 američkih dolara. 

To jelo nije impresioniralo 26-godišnju mušteriju China Ka Monirotha, no on smatra da bi taj štand mogao privući mlade ljude koji žele probati nešto novo.

"Nema okusa. To su samo voda i sol", istaknuo je Moniroth. 

Restoran nije impresionirao ni policiju koja je vlasniku zabranila da koristi ime Pol Pota.

"On je bio brutalni ubojica. Ovo nije primjereno", rekao je čelnik tamošnje policije Ho Vanny. 

Policija je Temu naredila da makne znak s tim imenom, no on to nije učinio, barem zasad. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje