Manjak

Kanadi nedostaje 60.000 radnika u poljoprivredi

Agrovijesti
Kanadski farmeri Fotografija: Morana Begač
Studija provedena od strane Konferencijskog odbora Kanade pronašla je da u poljoprivrednoj industriji zemlje trenutno postoji manjak radne snage od oko 59.000 radnika

Jaz u radnoj snazi kanadske poljoprivrede veći je nego u bilo kojem drugom sektoru u zemlji i nastavlja rasti, piše The Farmers Journal. Studija predviđa da bi prema sadašnjim trendovima, do 2025. godine manjak radne snage mogao dostići brojku od 114.000. Predviđa se da ovaj manjak trenutno košta industriju 1,5 milijardu dolara godišnje u izgubljenoj prodaji, što je jednako 3 posto ukupne godišnje prodaje od poljoprivrede. Od 1.037 ispitanika, 17 posto ih je reklo da su odlučili ne širiti svoje poslovanje zbog manjka radne snage.

Studiju je provelo Kanadsko vijeće za poljoprivredne ljudske resurse (CAHRC) i predstavljeno je na Summitu „Growing the AgriWorkforce“ u Winnipegu ovaj mjesec. Izvršna direktorica CAHRC-a Portia MacDonald-Dewhirst je rekla: „Situacija je već sada kritična, a postati će samo gora ukoliko se učinkovito ne počne rješavati.“ Industrija je nedavno uložila napore kako bi potakla mlade ljude da se počnu baviti poljoprivredom. Međutim, poljoprivreda je povijesno ovisna o stranim radnicima s oko 3 posto imigranata koji uzimaju poljoprivredne poslove.

Odbor je opisao razloge nedostatka radnika kao „olujom svih oluja“ izazova. To uključuje sezonske poslove, nedostatak boravišnih mogućnosti za poljoprivredne radnike migrante, plaće i ruralna područja sektorskih mogućnosti za zapošljavanje. Iako je istraživanje usmjereno na primarne proizvođače, CAHRC naglašava da značajan manjak radnika postoji i dalje u lancu opskrbe prehrambene industrije. Na primjer, Kanadsko vijeće za meso procjenjuje da postoji potreba za 500 do 1.000 slobodnih radnih mjesta u bilo kojem trenutku u preradi mesa.

CAHRC upozorava da će nepopunjeni poslovi u sektoru zahtijevati da se prerada hrane premjesti u neke druge zemlje kao što je SAD i Meksiko, a hrana će se morati uvoziti natrag u Kanadu s dodatnim troškovima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje