Poslovanje

Kanadski proizvođači umjetnih gnojiva Agrium i Potash najavljuju spajanje

Agrovijesti
Gnojivo Fotografija: Thinkstock
Kanadski proizvođači umjetnih gnojiva Agrium i Potash objavili su u ponedjeljak da su postigli dogovor o spajanju, kojim će stvoriti 36 milijardi dolara vrijednog diva u industriji proizvodnje gnojiva.

Nova tvrtka povezat će proizvodnju potaše (kalijevog karbonata), dušikovih spojeva i fosfata s globalnom distribucijskom mrežom, zapošljavat će nešto manje od 20.000 ljudi, i generirati 500 milijuna dolara ušteda godišnje zahvaljujući tom povezivanju, stoji u zajedničkom priopćenju dvije kompanije.

Nova kompanija još nema ime, imat će sjedište u kandskom gradu Saskatoonu i bit će u 52-postotnom vlasništvu dioničara Potasha i 48-postotnom dioničara Agriuma. Spajanje će se u cijelosti provesti kroz zamjenu dionica, bez gotovine.

Dvije kompanije nazvale su udruživanje "spajanjem jednakih". Uprave su ga jednoglasno odobrile a još mora dobiti zeleno svjetlo dioničara i regulatora.

"Ovo spajanje iz temelja mijenja situaciju, kreira prednosti i otvara mogućnosti rasta, što nijedna od dvije kompanije ne bi mogla postići sama za sebe", naveo je u priopćenju izvršni direktor Agriuma Chuck Magro.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje