Energija

Kapaciteti europskih vjetroelektrana na moru u 2018. uvećani 18 posto

Agrovijesti
Vjetroelektrane i solarni paneli u Ikea Fotografija: ikea.com/se/sv
Kapaciteti vjetroelektrana na moru u Europi uvećani su prošle godine 18 posto a u ovoj godini očekuje se njihov daljnji rast, izvijestili su iz industrijskog udruženja WindEurope.

Kapaciteti vjetroelektrana na moru u Europi uvećani su prošle godine 18 posto a u ovoj godini očekuje se njihov daljnji rast, izvijestili su iz industrijskog udruženja WindEurope.

U Europi je u 2018. godini na moru instalirano 2,6 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra, čime je ukupni kapacitet dosegnuo 18,5 GW, pokazalo je godišnje izvješće WindEuropea.

Lavovski dio novih kapaciteta - 85 posto - otpada na Britaniju i Njemačku, koje su instalirale dodatnih 1,3 GW odnosno 969 megavata kapaciteta.

Trenutno se u Europi gradi još šest vjetroelektrana na moru, navodi se u izvješću WindEuropea.

Još je 12 novih projekata vjetroelektrana na moru prošle godine ušlo u finalnu fazu odlučivanja o investiciji, što odgovara dodatnih 4,2 GW kapaciteta i 10,3 milijarde eura ulaganja.

„Struja proizvedena u vjetroelektranama na moru danas čini dva posto ukupne potrošnje električne energije u Europi. Njezin će udio u predstojećem razdoblju značajno porasti, s obzirom na veliki broj projekata u izgradnji i razvoju", konstatira u priopćenju izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson.

"Tehnologija se stalno razvija. Turbine su sve veće a troškovi se smanjuju. Trenutno izgradnja vjetroelektrana na moru nije skuplja od gradnje termoelektrane na ugljen ili plin a puno je jeftinija od gradnje nove nuklearne elektrane”, ističe Dickson.

WindEurope ima više od 400 članova, uključujući proizvođače turbina, dobavljače dijelova, projektante vjetroelektrana i dobavljače električne energije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje