Očekuje se urod od 11 tisuća tona

Kasni berba rajčica u Istarskoj županiji

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Poljoprivredni obrt Majkovica
Ove je godine sezona krenula vrlo neizvjesno s prognozama da će urod u potpunosti podbaciti, međutim, sadnice su ipak krenule s rastom nakon skoro mjesec i pol stagnacije, stoga i ovo kašnjenje s berbom. Zahvaljujući iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sa zasađenih oko 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća u Umagu.

22. izdanje humanitarno-kulinarskog projekta Dan rajčice održano je u znaku kašnjenja berbe industrijske rajčice u Istarskoj županiji. Ove je godine sezona krenula vrlo neizvjesno s prognozama da će urod u potpunosti podbaciti, međutim, sadnice su ipak krenule s rastom nakon skoro mjesec i pol stagnacije, stoga i ovo kašnjenje s berbom. Zahvaljujući iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sa zasađenih oko 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća u Umagu. „Neće biti neka godina za pamćenje, ali moglo je biti i gore, ne znam tko nam je pomogao“, komentirao je Stjepan Majkovica, proizvođač industrijske rajčice iz Umaga. Vremenski uvjeti su sve ekstremniji. Nakon obilnih kiša i hladnih dana u svibnju, uslijedile su velike vrućine, a u takvoj situaciji teško je i navodnjavati, jer rajčica većinu vode koristi za rashlađivanje pa malo vode ode u plod, rekao Majkovica, Unatoč crnim prognozama, ipak će na 14 hektara zemlje požnjeti svoj ovogodišnji trud. Cijeli njegov urod otkupljuje Podravka te prerađuje u svom pogonu u Umagu za passatu, ali paralelno s tim i u koncentrat koji se koristi u ostalim Podravkinim proizvodima na bazi rajčice.

 

Dan rajčice
Stjepan Majkovica je ove godine upravo na Danima rajčice koje organizira Podravka zajedno s Gradom Umagom i Turističkom zajednicom grada Umaga, zaprimio i posebno priznanje za kvalitetu svog proizvoda. „Pretpostavljam da je to zato jer o svemu vodim brigu i pripremam zemlju za sadnju godinu dana unaprijed. Za dobar urod treba zemlju održati zdravom i rahlom cijelu godinu. Osim toga, poštujem plodored, kalendar gnojidbe, ne čekam da mi zemlja zaraste u korov…“ zaključuje Majkovica. Naš sugovornik poljoprivredom se bavi više od 20 godina, a ozbiljno je krenuo s rajčicom 2005. godine i otpočetka surađuje s Podravkom, jer kako kaže, „Svi ostali aspekti poslovanja, plasiranja proizvoda su zamrli“. Zadovoljan je sa suradnjom, priča nam Majkovica, tamo su plaćanja na vrijeme i ulaganja su vrlo korektna. Na svojoj zemlji ima i pokusne nasade o kojima brine i Podravkin Sektor poljoprivrede. Majkovica na svojoj zemlji pokusno sadi i 32 hibrida rajčica, a u Podravki prate kako se ponaša koja sorta te koliko ostane zelenih i trulih rajčica, koliki je prinos svake sorte, a najzanimljivije su one koje mogu izdržati sunce i odgođenu berbu jer se svake godine uvodi novi hibrid u sadnju.

U iščekivanju nove tvornice

Ipak, postoje i segmenti poslovanja s kojima proizvođači rajčice i nisu najsretniji. Podravkina tvornica nalazi se u centru Umaga, a kako rajčica dozrijeva u jeku turističke sezone, uske umaške ulice vrve šleperima i traktorima bez odgovarajućih parkirnih mjesta. Osim toga, poljoprivrednici tvrde kako su tonaže koje oni mogu isporučiti tvornici puno veće od onih koje tvornica može isti dan preraditi. I tako rajčica stoji na vrućini i trune. Podravkini kapaciteti, tvrde proizvođači, limitirani su u odnosu na tonažu koju dnevno može dostaviti svako poljoprivredno gospodarstvo pa se berba protegne i do 15-20 dana. Ipak je Majkovica i tome doskočio, jer kako veli, sadi nekoliko sorti različitog vremena dozrijevanja pa nema puno ostataka, ali to nije slučaj i sa svim proizvođačima.

Već nekoliko godina najavljuje se izgradnja nove tvornice te se poljoprivrednici nadaju da će to biti uskoro, jer bi im to uvelike olakšalo posao, a osim toga mogli bi provoditi i daljnja ulaganja na koja su itekako spremni. Da se na ovoj problematici radi, potvrdili su nam i u samoj Podravci, ali još nema konkretnih datuma. „U ovome trenutku možemo Vam potvrditi kako smo u kontinuiranoj komunikaciji s lokalnom samoupravom sa željom da se pronađe dugoročnije rješenje po pitanju prerade rajčice, a koje bi zadovoljilo više zainteresiranih strana.“, stoji u priopćenju koje su nam poslali. Također navode da su prerađivački kapaciteti svježe rajčice u Tvornici Umag 300 tona dnevno, a da se od istarske rajčice godišnje proizvede 3.930 tona Podravka passate. Tijekom sezone, tvornica radi u četiri smjenskom radu – sedam dana u tjednu u tri smjene, a u svom priopčenju navode i da je količina rajčice koju isporučuju njihovi kooperanti zadovoljavajuća u odnosu na kapacitete tvornice.

Još nema novih ugovora o zakupu državne poljoprivredne zemlje

Poljoprivrednici u pojedinim dijelovima Istre u iščekivanju su novih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Stari ugovori ističu, a potpisivanje novih nema na pomolu, o čemu ćemo uskoro objaviti zaseban članak. Isto tako Majkovica kaže kako bi bilo dobro da se što prije uvede i centralni sustav navodnjavanja, što je neophodno s obzirom na visoke vrućine koje svake godine otežavaju proizvodnju.

Dan rajčice 2019

Dan rajčice ove se godine održao 26. srpnja i tim se događajem tradicionalno obilježava stoljetna tradicija prerade rajčice u Umagu. Manifestacija je započela stručnim skupom na kojem su se analizirali stanje i izazovi u proizvodnji ove najznačajnije povrtne kulture u Istri. Nagrađeni su najuspješniji proizvođači rajčice za preradu s područja Istre, a dan je završio “Feštom od rajčice” – brojni umažani i gosti mogli su uživati u delicijama koje su pripremili Podravkini promotori kulinarstva po promotivnim cijenama, a i ove godine prikupljena sredstva usmjerit će se za nabavu radiološkog aparata za umaški dom zdravlja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje