Francuska

Katastrofalna tuča pogodila svjetski poznate vinograde

Agrovijesti
Tuča uništila francuske vinograde Fotografija: Jean-Baptiste Lemoyne / Twitter @JBLemoyne
Žestoka tuča oštetila je vinograde u dijelovima Chablisa u regiji Burgundy, te Beaujolais i Cognac pa je proglašeno stanje katastrofe u najgore pogođenim područjima

Tuča u Chablisu jako je oštetila vinograde na jugu svjetski poznate regije Chardonnay u Burgundyu prije tjedan dana. Šteta je nastala i u obližnjem Beaujolaisu i Cognacu na zapadu. Iako još nisu poznata cjelokupna izvješća o štetama,  Francuska nacionalna poljoprivredna federacija FNSEA procjenjuje stanje katastrofalnim. Jedan je proizvođač za francuske novine Le Figaro rekao da je ovo „apokalipsa sada“.

FNSEA-inu procjenu još nije potvrdilo francusko Ministarstvo poljoprivrede, ali je ministar Stéphane Le Foll rekao da je „mobilizirao sve državne resurse“ kako bi se procjena napravila što prije i pronašao način za pomoć pogođenim poljoprivrednicima. Ova prirodna nepogoda značajno utječe na početak uzgojne sezone u dijelovima Burgundya, a pogotovo u Chablisu, a ovo je već drugi put da su neki vinogradi oštećeni, jer je mraz već pogodio to područje početkom travnja.  Oštećeni su i neki Premier Cru i Grand Cru vinogradi, ali još je prerano za procjenu šteta s obzirom da stalno pada kiša. Kiša je odgodila i špricanje vinograda pa prijeti povećani rizik od plijesni. Obilne kiše u procesu cvatnje mogu utjecati i na prinose.

U isto vrijeme, vinograd Auxerrois  pogođen je olujom koja je donijela tuču veličine ping-pong loptica, koji su stvorili nakupine visoke 20 do 50 cm po ulicama. Većina vinograda je uništena, a poljoprivrednici u ostali bez vinovih loza. U Beaujolaisu, većinom na sjevernom dijelu, domu Crus Beaujolaisa, pogodila je jaka tuča. Lokalne vlasti izjavile su da su neke parcele potpuno uništene. Dijelovi Cognaca također su oštećene, kao i vinogradi madirana i Pacherenca. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje