Seljaci poručili

Kila pšenice treba koštati koliko i kifla

Agrovijesti
Polje pšenice Fotografija: Matija Topolovec/PIXSELL
Tradicionalni Dan polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek održava se svake prve srijede u lipnju

Vrhunski sortiment po realnim cijenama jedan je od razloga poslovnog uspjeha Poljoprivrednog instituta Osijek, rekao je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, njegov ravnatelj, na tradicionalnom Danu polja pšenice i ječma koji se uvijek održava prve srijede u lipnju, piše Glas Slavonije. Institut je od svog osnutka do danas svoj istraživački rad stavio u funkciju razvoja poljoprivredne proizvodnje i rasta konkurentnosti hrvatskog seljaka, a o statusu koji Institut ima u znanstvenom i proizvodnom sektoru svjedoče i brojni gosti koji su, osim iz cijele Hrvatske, pristigli i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, ali i Makedonije, Slovačke i Rumunjske. "Uskoro se navršava tri godine kako smo u Europskoj uniji na tržištu od više od 500 milijuna stanovnika", rekao je Zdunić i istaknuo kako su smjenom sortimenta zadržali vodeću ulogu na tržištu.

Prisutnima se obratio i dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana osječko-baranjskog, koji je djelatnicima Poljoprivrednog instituta čestitao na uspjehu, istaknuvši kako svojom kvalitetom genetskog materijala pridonose i postizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Dr. sc. Luka Andrić, predstojnik Odjela za sjemenarstvo, istaknuo je kako su u Institutu prošle godine napravili zaokret u sortimentu gdje je sorta pšenice Kraljica zauzela tron najzastupljenije sorte pšenice i sigurno će pokriti više od 30 posto proizvodnje iduće godine jer ujedinjuje kvalitetu i prinos. To su primijetili i proizvođači. Naime, sadržaj proteina postaje glavni kriterij pri otkupu pšenice. Ovom prilikom treba napomenuti kako se predložena otkupna cijena pšenice ispod kune stvara pod dojmom stvorenih zaliha koje su niže razine kvalitete. - Kada krene žetva i kada dobijemo prve parametre i kvalitete i visine prinosa, vjerujemo da će se i otkupna cijena korigirati, što iskreno želimo našim poljoprivrednicima - zaključio je Andrić.

Tijekom obilaska polja poljoprivrednici su komentirali i predstojeću žetvu te vječnu nepoznanicu - otkupnu cijenu pšenice. - "Kolika je cijena kifle, tolika treba biti i otkupna cijena pšenice, a odredila je to svojevremeno i Marija Terezija", rekao je Matija Brlošić prekidajući cjenkanja o cijeni pšenice i kruha.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje