Propust

Kina kupila poljoprivredno zemljište u središnjoj Francuskoj

Agrovijesti
Zemljište, polje Fotografija: Pixabay
Kineska tvrtka stekla je stotine hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj žitarica u središnjoj Francuskoj. Ova situacija izazvala je čuđenje i ljutnju poljoprivredne zajednice

Francuska nacionalna federacija upravljanja zemljištem i agencijama za ruralni razvoj (SAFER) jednostavno nije mogla vjerovati – „Moguće je kupiti 1.700 hektara zemljišta za uzgoj žitarica u Francuskoj bez provjere!“, napisali su u svom priopćenju.

Emmanuel Hyest, predsjednik SAFER-a, priznao je za Journal de l'Environment da „nije znao“  kakvu aktivnost tvrtka poduzima. Brza potraga za tvrtkom Hongyang na Internetu otkrila je da se bave opremom za servisne stanice. „To je jedna od tvrtki koje su imale uspjeha u drugim sektorima i sada traže diversifikaciju svojih djelatnosti“, kaže Hyest.

Kupovanje poljoprivrednog zemljišta od strane investitora nije ništa novo: deseci francuskih vinograda kupljeni su prethodnih godina od strane investitora koji nisu uvijek imali znanje o vinogradarstvu i vinarstvu. „Bez obzira što je ovo prvi slučaj koji uključuje čisto zemljište, ovaj primjer je upečatljiv jer uključuje kinesku tvrtku. „Financijalizacija“ poljoprivrede je stvarnost u drugim zemljama, a dolazi i u Francusku“, kaže Hyest. „Ovo više nije pitanje poljoprivredne proizvodnje: ovo je izlog, sa dobro njegovanom kravom za pokazivanje“, kaže Christian Berdot iz Friends of the Earth France. „Danas se suočavamo s velikim industrijskim i financijskim grupacijama koje imaju interese ulaska na sve kontinente. Poljoprivrednik je slaba karika koja je prisiljena podleći pritiscima.“

Kako je moguće da je ovakva velika prodaja prošla pored SAFER-a kada Francuska od 2011. ima zakon o budućnosti poljoprivrede u kojem je proširila ovlasti Federacije u nadzoru nad trgovinom poljoprivrednih gospodarstava? Odgovor leži u tome da se pravo prvokupa primjenjuje samo ako vlasnik prodaje sve. „Ukoliko zadrže samo jedan dio, ne možemo intervenirati“, kaže Hyest. „Moramo razmotriti kako izbjeći ovakve situacije, jer se provjeravaju vlasnici koji prodaju direktno, dok oni koji koriste sustav udjela izbjegavaju istu odgovornost.“

Izvještaj o ovoj situaciji je u izradi i biti će uskoro dostavljen francuskom ministru poljoprivrede. „Kada vidimo što je na horizontu sa TTIP-om, SAFER i njegove sestrinske organizacije imati će poteškoća u zaštiti malih, lokalnih poljoprivrednika“, kaže Berdot.

Upitna sigurnost hrane

„Ako ovo postane uobičajena pojava, sigurnost naše hrane bi bila ugrožena“, rekao je predstavnik Francuskog poljoprivrednog sindikata (FNSEA). „Ekvivalent vrijednosti proizvodnje hrane na 35 milijuna hektara već je uvezen u Europu svake godine“.

U izvješću Friends of the Earth France naziva „Ukradena zemlja“ procjenjuje se da je u 2013. godini u Europu uvezeno hrane „pet puta više nego što je površina Francuske, uglavnom iz Indije i Kine“. Ovakva prekomjerna konzumacija stvara borbu za zemljištem i ima neizbježne posljedice za ostale zemlje, i Europu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje