Svijet

Kina nakon 2.000 godina ukida monopol države nad proizvodnjom soli

Agrovijesti
Sol Fotografija: Pixabay
Vlada je imala monopol nad solju više od 2.000 godina, piše Xinhua, a prihodi od soli bili su ključni izvor financiranja u drevnim vremenima

Kina planira ukinuti dvije tisuće godina star monopol države nad proizvodnjom soli, ukidanjem kontrole nad cijenama i distribucijom jestive soli. Iako će proizvođači i dalje trebati imati licence vlade, kompanije će moći utvrđivati cijene, svoju vlastitu razinu proizvodnje i izabrati distribucijske kanale, kazala je vlada.

Trenutno proizvođači moraju prodavati sol distribucijskim tvrtkama u vlasništvu države koje kontroliraju koliko oni proizvode i koji su im distribucijski kanali. Trgovci na veliko mogu prodavati svoje proizvode samo u određenim područjima.

Po novoj shemi, vlada će dati mogućnost firmama i da se konsolidiraju privatnim ulaganjima, a nastavit će intervenirati na tržištu kako bi spriječila "nenormalne" fluktuacije cijena. Vlada je imala monopol nad solju više od 2.000 godina, piše Xinhua, a prihodi od soli bili su ključni izvor financiranja u drevnim vremenima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje