Trgovina

Kina povećala carinu na američku svinjetinu, voće i druge proizvode

Agrovijesti
Kina Fotografija: Morana Begač
U pitanju je odgovor na povećanje američkih carina na uvozni čelik i aluminij koje su stupile na snagu 23. ožujka. Potez Pekinga je usmjeren na poljoprivredni sektor SAD-a u kojima je Trump većinom odnio pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine. Američki poljoprivrednici izvoze u Kinu robu u vrijednost od gotovo 20 milijardi dolara, od čega na svinjetinu odlazi 1,1 milijarda dolara, čime je Kina treće tržište za svinjsko meso iz SAD.

Kina je uvela carine na uvoz iz SAD u vrijednosti od tri milijarde dolara, što obuhvaća svinjetinu, voće i druge proizvode, kao odgovor na odluke američkog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Kinesko ministarstvo financija objavilo je da odgovara na povećanje američkih taksi na uvozni čelik i aluminij koje su stupile na snagu 23. ožujka, ali tek slijede druge moguće uzvratne mjere nakon Trumpovog odobrenja da se uvedu carine na kineski uvoz u vrijednosti od 50 milijardi dolara zbog spora s Kinom oko tehnologije, navodi svjetske agencije. 

Spor sa carinama je eskalirao nakon dugotrajnih tenzija između SAD-a i Kine zbog ogromnog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije, industrijskog razvoja i pristupa svojoj privredi za strane kompanije.

Analitičari ocjenjuju da će prvobitne posljedice biti ograničene, ali investitori strahuju da bi globalni oporavak mogao biti poljuljan ako druge zemlje podignu namete na uvoz. Ti strahovi su se ranije već negativno odrazili na financijska tržišta.

Kina je duže vreme suočena s kritikama iz SAD i Europske unije da otežava pristup svom tržištu unatoč obećanjima o slobodnoj trgovini, kao i da preplavljuje svjetska tržišta čelikom i aluminijem koji su jeftiniji zbog državnih subvencija. EU i Japan su međutim kritizirali Trumpove poteze o carinama. 

Tako je Kina je podigla carine na američku svinjetinu, reciklirani aluminij i druge proizvode za 25 posto, navelo je ministarstvo financija. Takse od 15 posto uvedene su na jabuke, bademe i još neku robu.

Kinesko ministarstvo je navelo da podizanje taksi "ozbiljno šteti" kineskim interesima i da se Kina zalaže za "multilateralni trgovinski sustav", ali da je je uzvratno podizanje nameta "odgovarajuća mjera".

Potez Pekinga je usmjeren na poljoprivredni sektor SAD-a u kojima je Trump većinom odnio pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine. Američki poljoprivrednici izvoze u Kinu robu u vrijednost od gotovo 20 milijardi dolara, od čega na svinjetinu odlazi 1,1 milijarda dolara, čime je Kina treće tržište za svinjsko meso iz SAD.

Washington g je iz taksi na čeliki i aluminij privremeno izuzeo EU, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i neke druge zemlje. EU je zaprijetila da može uzvratiti nametima na američku robu, među kojima su burbon, kikiriki maslac i traperice.

Očekuje se da Kina tek odgovori na Trumpovu odluku o mogućem podizanju drugih taksi zbog navoda da kineske kompanije kradu tehnologiju ili da Kina pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju. Trumpova adminstracija predlaže takse od 25 posto na kineske proizvode iz svemirske, informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i na strojeve.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje