Kako se slavi

Kineska nova godina diljem svijeta

Agrovijesti
Kineska nova godina - Godina vatrenog crvenog pijetla Fotografija: Pixabay
Tim dbHK je objedinio najpopularniju hranu i pića diljem svijeta pri proslavi predstojeće Godine pijetla

Za dva tjedna, gradovi od Hong Konga i Ho Chi Minha do Londona i Sydneya uživati će u gozbi parenih knedli, dim sumu, Pun Choia i Yushenga za Kinesku novu godinu.

Proslave u različitim gradovima obilježeni su raznolikim izborom hrane i pića: Koreanci vole juhu s rižinim kolačima, Vijetnamci Banh Chung, a The Drinks Business je zaokružio najtipičnija jela i pića u kojima se uživa tijekom lunarne novogodišnje proslave diljem svijeta.

Poon Choi

Hong Kong

Najočekivaniji praznik obično uključuje tri ili četiri slobodna dana i duga obiteljska okupljanja koja znače brda hrane. Razni obroci uključuju: poon choi, papazjaniju petrovog uha, suhih gljiva, kozica i piletine, kolač od repe i neen go, slatki zalogaj od ljepljivog rižinog brašna i smeđeg šećera. Neen go ima isti izgovor kao i „godina“ i „visoko“ pa tako označava uspjeh za odrasle osobe i rast za djecu u predstojećoj godini. Alkohol se tradicionalno ne konzumira u Kineskoj novoj godini no većina obitelji u Hong Kongu se sada priklanja ideji laganog voćnog vina kao što je Beaujolais, a neke starije generacije priušte si gutljaj konjaka.

Dim sum

London

Kineska četvrt u Sohou svijetli za Kinesku novu godinu, a mnogi Londončani mile uskim vijugavim ulicama u potrazi za toplim obrokom i dobrim dim sumom. Voljene opcije dim suma uključuju parene har gow (knedle sa škampima), cha siu bao – bijela prozračna parena peciva s punjenjem od svinjetine sa žara i cheong fun – rolice od rižine tjestenine. Općenito se uz njih pije yum cha, tradicionalni kineski čaj.

Buldak

Sydney

Velika kineska populacija u Sydneyu hrliti će u Kinesku četvrt kako bi uživala u jelima na koja su utjecale razne kuhinje kao što su korejska, kineska i vijetnamska. U Godini crvenog vatrenog pijetla, osjetljiv izbor bio bi odabrati strastveno jelo buldak – korejski obrok čiji doslovni prijevod znači vatrena piletina. Neočekivana crvena boja i poznata ljutina biti će najbolji način za početak Nove godine , a s obzirom da je to Australija, osvježavajuće pivo dobro će doći kako bi ublažilo ljutinu.

Osechi ryōri

Tokyo

Ultimativna novogodišnja hrana za Japance je osechi ryōri, kolekcija tradicionalne japanske hrane obično pripremljene u bento kutijama i može varirati od različitih hrskavih i ukusnih bijelih vina, zbog dominantnih sastojaka morskih plodova. Osechi je prethodno kuhana u soja umaku i jede se hladna u prva tri dana Nove godine. Postoje mnoge varijacije, a svaka stvar koja se stavi u set treba simbolizirati želju – na primjer, vjeruje se da haringa predstavlja plodnost, a škamp dugovječnost. Aromatični Alsace Pinot Gris ili Mosel Riesling fino će odgovarati škampima, ribi i povrću, ali pravi autentični japanski način proslave Nove godine bio bi sa sakeom.

Banh chung

Ho Chi Minh

Od 28. siječnja Vijetnamci će biti u slavljeničkom raspoloženju koje lokalci zovu Tet – lunarna nova godina i čija proslava ne počinje bez banh chunga, četvrtastog rižinog kolača od ljepljive riže, zlatnog graha i svinjetine. Zamotan u listove banane, kolač je bezvremenski omiljen među odraslima i djecom, a jede se uz malo ribljeg umaka ili ukiseljenog mladog luka, a mogu se i pržiti. Većina Vijetnamaca nema običaj piti uz jelo, ali pivo je uvijek iznimka. Najpopularniji brandovi su Bia Hanoi i Saigon Green.

Yusheng

Kuala Lumpur

Slično proslavama u Hong Kongu, knedle, slatki rižini kolačići i yusheng – salata od svježe ribe pomiješana sa fino narezanim povrćem – osnove su kineske malezijske kuhinje. Jedenjem yushenga počinje svaka večera miješanjem sastojaka – zvano lao qi – simbolizirajući tako prosperitet u predstojećoj godini. Svježi i voćni Sauvignon Blanc ili elegantni Chablis balansirati će slatke i kisele okuse yushenga, a kako se nastavlja proslava miješaju se velike količine alkohola, likera, vina i piva.

Tteokguk

Seul

Koreanska lunarna nova godina Solnal slavi se s zdjelom parenih i juhe od rižinih kolačića tteokguk. Vjeruje se da jedenje zdjele juhe simbolizira rast za godinu dana, zdravlje i dugovječnost. Kuha se u gustom temeljcu, a juha je bogata i bistra te je često servirana s dodacima poput tanko narezanih kuhanih jaja, morske trave, mladog luka ili govedine. Pića koja se piju su sikhye, slatko piće od fermentirane riže i slatki voćni punč sujeonggwa od draguna, cimeta i đumbira.

Pekinška patka

San Francisco

Smatrana najvećom Kineskom četvrti izvan Azije, stanovnici u San Franciscu zasigurno znaju kako napraviti dobru proslavu. Godišnja parada biti će puna kostima, papirnatih likova, promuklih uličnih prodavača i tradicionalnog kineskog plesa zmajeva. Vruće parene knedle, sim sum, yusheng ili pekinška patka obično su najčešća jela koja se serviraju tijekom blagdana. Što se tiče pića, kineski liker od zrna Baijiu dominira često praćen svirepom igrom ganbei koja potiče ispijanje Baijiua u jednom gutljaju. Oni sramežljiviji odabrat će vino.

Hrana

Singapur

Singapurčani vole parobrod – veliku zajedničku juhu u koju se umaču morska hrana i meso zajedno sa ljutim temeljcem i povrćem. Ostale delicije uključuju gljive s pečenom svinjetinom i fat choy – mahovina slična morskoj travi – proljetne rolice sa chilli škampima i bakkwa – kinesko slatko-slano sušeno meso iz provincije Fujian. S obzirom na vruću i vlažnu klimu, pristaju osvježavajuća bijela vina Moscato d'Asti,  Riesling ili Lambrusco.

Fuo tiao qiang

Tajvan

Tajvančani odaju čast precima i voljenima koji su preminuli oko Kineske nove godine pa su mnoga jela stvorena kao rituali obožavanja. Cipli, zelje sa senfom, kolač od rotkve i riba su popularni izbor kao i fuo tiao qiang – što znači Buddha skače preko zida, što je consommé na bazi mesa i gusti gulaš. Rižino vino, Shaoxing vino i Kaoliang (nezačinjeni Baijiu) osnova su na stolu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje