Zanimljivosti

Kinezi beru povrće na Antarktici

Agrovijesti
Wang Zheng s povrćem uzgojenim na Antartici Fotografija: China Daily
Ovo je prvi put da su se posadile salata, krastavci i rajčice u kineskoj bazi na Antartici

Istraživačka postaja Zhongsha, osnovana je 1989. i druga je takva kineska postaja na Antartici. Prva – Kineski zid – osnovana je na zapadnom dijelu.

Prije berbe, članovi istraživačkog tima morali su se oslanjati na teretne brodove kao što su ledolomci „Xuelong“ ili „Snow Dragon“ koji su donosili zalihe hrane i svježeg povrća. Ovo lokalno uzgojeno povrće je rezultat pilot programa koji je započeo 2014.. Povrće je uzgojeno bez zemlje i pod umjetnim svjetlom pod kontrolom računala. Zahvaljujući automatskom navodnjavanju i high-tech stakleniku, potreban je samo jedan član tima za brigu o povrću.

Wang Zheng je doktor iz centralne provincije Jiangxi koji vodi ovaj program i koji se nedavno vratio kući nakon 400 dana provedenih na Antartici. Kako bi povećao prinos, smanjio je broj sorti te se usmjerio na nekoliko određenih brzorastućih sa stabilnim prinosima. Rezultat je da je 18 članova tima imalo barem jedno povrtno jelo uz svaki obrok. Zheng vjeruje da je jedan od uvjeta uspjeha i puštanje lagane muzike, kao i budističke muzike sa mekim melodijama koje su, tvrdi, dobre za rast povrća. Zheng je za ChinaDaily izjavio da su imali dovoljno povrća da pozovu ruske kolege na večeru, koji su udaljeni kilometar dalje od njih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje