Investicije u regiji

Kinezi kupuju farmu za proizvodnju mlijeka Farmland

Agrovijesti
Farma krava Fotografija: Pixabay
Stočarska tvrtka Farmland prodana je kineskom investitoru za 24 milijuna eura, tvrdi za ATV predsjednik UO tvrtke, Predrag Zgonjanin.

Ugovor je, kaže, potpisan još u svibnju, a Kinezi su u Banja Luci i sređuju papire. Kupili su, tvrdi Zgonjanin, 70 posto dionica tvrtke. Preuzet će imovinu u Novoj Topoli, osnovati novu tvrtku i nastaviti se baviti proizvodnjom mlijeka koje će ići samo na kinesko tržište.

“Čekaju se još neki detalji provjere tog strateškog partnera koga mi trenutno ne bi ni spominjali, zato što to nije u ovom trenutku dobro spominjati.  Oni imaju svoje regulatore i radi se o stranom investiticijskom partneru”, rekao je Predrag Zgonjanin, predsjednik UO “Farmlanda”

Dugovi “Farmlanda” premašuju 27 milijuna konvertibilnih maraka. Unatoč kreditu od 15 milijuna, i pozajmici Robnih rezervi od 10 milijuna maraka za junice i stočnu hranu, koju je poduzeće trebalo vratiti u kolovozu, spasa nekadašnjem ponosu Nove Topole nije bilo.

Uz to država je “Farmlandu” dala oko tri tisuće hektara obradivog zemljišta kroz koncesiju. Uprava za propast krivi Vladu RS, jer su, tvrde, naslijedili milijunske dugove njenog poduzeća “PIK Mladen Stojanović”, o kojima, kažu, nije bilo ni riječi u kupoprodajnom ugovoru.

Mjesečna rata zbog solidarne odgovornosti iznosi 230 tisuća maraka, a rata kredita skoro 50.000.

Od blokade računa tvrtke 58 radnika, koliko uprava tvrdi da zapošljava, službeno nije dobilo plaću. Kinezi bi trebali preuzeti poduzeće za mjesec i pol dana, a 58 radnika platu nije primilo više od godinu dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje