IZVOZNI POTENCIJALI

Kinezi zainteresirani za otkup svježeg mesa crnih slavonskih svinja

Agrovijesti
Crne svinje - fajferice Fotografija: Thinkstock
Tomislav Sočković prezentirao je potrebe kineskog tržišta za hranom, prije svega mesom, ali i drugim namirnicama kao što su bundeve, batat, pure ili zečevi - ukratko sve što se može proizvesti (uključujući čak i ovčju vunu i jareće kože), a jedini je uvjet ekološka proizvodnja i/ili ekstenzivan uzgoj stoke.

Na inicijativu poljoprivrednika iz Bilja, Josipa Marića i Tomislava Sočkovića te konzultanta Pong Hing Aua, kineskog investitora iz pokrajne Sečuan/Sìchuan, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, doc. dr. sc. Ivan Plaščak organizirao je sastanak za zainteresirane poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike kako bi se upoznali s mogućnostima suradnje na projektu “Uzgoj crne slavonske svinje”. Sastanku, koji se održao na ekogospodarstvu „Orlov put“ u Kopačevu, odazvao se veliki broj poljoprivrednika iz slavonskih županija, ali i stručnjaka, znanstvenika te predstavnika lokalne samouprave koji su zainteresirani za povratak autohtonih pasmina svinja, piše Glas Slavonije.

Osigurani preduvjeti

Tomislav Sočković prezentirao je potrebe kineskog tržišta za hranom, prije svega mesom, ali i drugim namirnicama kao što su bundeve, batat, pure ili zečevi - ukratko sve što se može proizvesti (uključujući čak i ovčju vunu i jareće kože), a jedini je uvjet ekološka proizvodnja i/ili ekstenzivan uzgoj stoke.

Sočković je istaknuo kako planiraju prije svega krenuti s organizacijom proizvodnje i otkupom crne slavonske svinje te zbog karakteristika pasmine namjeravaju početi s 1000 krmača te, bar prvih pet godina, ostaviti svu žensku prasad za budući rasplod.

Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1800 rasplodnih krmača, a potencijal otkupa svinja za kinesko tržište je oko pet milijuna svinja, rekao je Sočković.

Pong Hing Au, kineski investitor iz pokrajine Sečuan/Sìchuan, naglasio je okupljenim poljoprivednicima kako je izuzetno teško, zbog administrativnih prepreka, izvoziti u Kinu, ali je pokrajina Sečuan administrativno samostalna jedinica te su već osigurani preduvjeti za nesmetan uvoz hrvatskih proizvoda. Inače, Sečuan je pokrajina smještena u zapadnoj Kini, točnije u gornjem dijelu doline rijeke Chang Jiang (Jangce), u kojoj živi gotovo sto milijuna stanovnika, uglavnom Kineza, a od toga ih je osmina naseljena u glavnom grad Chengdu.

Pokrajna je, prema riječima Pong Hing Aua, izuzetno zagađena te su stanovnici zainteresirani za ekološki uzgojenu hranu, posebice iz EU-a, koji je poznat po svojim visokim standardima u pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica. Hing Au je istaknuo kako je kinesko tržište zainteresirano ponajprije za uvoz svježeg mesa, a ne za tradicionalne prerađevine poput kulena i kobasica jer oni pripremaju meso i namirnice na drukčiji način. Zbog toga namjeravaju otkupljivati svinje isključivo do sto kilograma težine, hranjene bez kukuruza i žitarica, u ekstenzivnom uzgoju, na paši.

U raspravu se uključio i Ernest Nad, pročelnik Odjela za poljoprivredu u HGK-u, Županijskoj komori Osijek, koji je podsjetio na izuzetno teško stanje u svinjogojstvu zbog niskih otkupnih cijena i nekontroliranog uvoza gdje je Hrvatska postala najveći uvoznik svinjskog mesa.

Nužno udruživanje

Nad je podsjetio kako je, za ovakav obujam proizvodnje, nužno udruživanje proizvođača i uključivanje struke te senzibilizirati banke za kreditiranje proizvodnje. No, Tomislav Sočković rekao je da su kineski investitori spremni na ulaganja u proizvodnju, kupnju rasplodnog materijala te čak i iznajmljivanje potrebne mehanizacije kako bi se što prije uspostavila proizvodnja. Na kraju je Tomislav Sočković poručio svim zainteresiranim poljoprivrednicima kako će se osnovati podružnice u županijama, a trenutno se u Osječko-baranjskoj županiji mogu javiti Josipu Mariću u Bilje kod Osijeka, dok će u Požeško-slavonskoj županiji upite o organiziranju proizvodnje i otkupa primati Josip Minarik iz Čaglina.

Cijenu će formirati tržište

Određen model pretfinanciranja proizvodnje već je dogovoren u Požeško-slavonskoj županiji, a na brojne upite prisutnih poljoprivrednika o uvjetima otkupa i načinima plaćanja Sočković je napomenuo kako će se sa svakim poljoprivrednikom zasebno pisati ugovor u kojem će biti regulirani međusobni odnosi te načini plaćanja. Cijenu će formirati tržište, a kako bi poljoprivrednici bili sigurni u otkup proizvedenog mesa, bit će im unaprijed plaćeno 20 % ugovorene proizvodnje, rekao je Sočković i dodao kako su investitori svjesni da prve dvije godine sigurno neće ostvariti nikakav profit, već će se sve ulagati u organiziranje proizvodnje i dosezanja potrebnog obujma proizvodnje. Preliminarni razgovori su obavljeni i sa Zračnom lukom Osijek, gdje su dobili potvrdu o mogućnosti organiziranja izravnog leta Osijek - Hong Kong, čime bi se osigurala dostava svježih namirnica u roku od devet sati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje