Afrička svinjska kuga

Kinu potresa svinjska kuga, Srbija joj hoće prodavati svinjetinu

Agrovijesti
Na farmi se bave i svinjogojstvom Fotografija: Fair Oaks Farms
Početak izvoza svinjskog mesa iz Srbije u Kinu, koji vlasti najavljuju za kraj ove godine, dolazi u trenutku kada svinje u Kini masovno umiru od afričke svinjske kuge a cene svinjetine vrtoglavo rastu.

Početak izvoza svinjskog mesa iz Srbije u Kinu, koji vlasti najavljuju za kraj ove godine, dolazi u trenutku kada svinje u Kini masovno umiru od afričke svinjske kuge a cijene svinjetine vrtoglavo rastu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je ugovore sa Kinom koji treba omogućiti izvoz svinjskog mesa u tu zemlju i najavio mogućnost da izvoz krene već prije kraja godine.

„Nadam se da ćemo već idućeg mjeseca meseca imati neke inspekcijske kontrole i da će do sajma u Šangaju u studenom krenuti izvoz sivnjskog mesa i mliječnih proizvoda u Kinu", rekao je Nedimović medijima.

U Kini je početkom prosinca prošle godine izbila afrička svinjska kuga, koja je do sada izazvala pravi pomor. Broj svinja u Kini u travnju bio za 21 odsto manji nego prethodne godine, a neke prognoze najavljuju da će do kraja godine taj postotak iznositi i do 30 posto.

Kineske vlasti procjenjuju da će cijene svinjskog mesa u drugoj polovici 2019. porasti za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu, a već sada su značajno povećane.

Situaciju pogoršava trgovinski rat Kine i Sjedinjenih Američkih Država, iz kojih dolazi 30 posto sve uvezene svinjetine u Kini, javlja portal Asian Review.

Kao odgovor na američke carine  na kinesku robu, Peking je povećao takse na svinjsko meso iz SAD prošle godine, prije nego što je kod kineskih svinja primjećena bolest. Sada je uvoz američke svinjetine pao za 30 posto.

Pod ovim okolnostima, Kina traži druge dobavljače. Ruska kompanija Rusagro najavila je ulaganje od pet milijardi američkih dolara u uzgajanje svinja i obradu mesa u samoj Kini.

Kanada je povećala svoj izvoz svinjskog mesa u Kinu za 80 posto u usporedbi s 2018. godinom, a Europska unija također planira povećati izvoz. U Argentini je 25 tvronica za obradu svinjetine nabavilo izvozne dozvole od kineske vlade. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje