Loša žetva zbog kiše

Kiše smanjile urod pšenice u Srbiji za oko 100.000 tona

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Thinkstock
U Vojvodini sa njiva "skinuto" oko 99 posto uroda, a središnjoj Srbiji oko 90 posto.Problem sa kvalitetom požnjevene pšenice, prema njegovim riječima, imaju i okolne zemlje jer u Bugarskoj kvaliteta lošija nego u Srbiji, a u Mađarskoj i Rumunjskoj  je pšenica na razini kvalitete u Srbiji.

Zbog velike količine padalina u Srbiji će ove godine ukupan urod pšenice umjesto očekivanih 3,3 milijuna tona biti oko 3,2 milijuna tona ili manji za oko 100.000 tona, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.

On je za agenciju Beta rekao da žetva još nije završena, u prosjeku je u Srbiji požnjeveno više od 95 posto zasijanih površina, s tim što je u Vojvodini sa njiva "skinuto" oko 99 posto uroda, a središnjoj Srbiji oko 90 posto.

Saković je rekao da su očekivani prinosi po hektaru prije kiša bili oko 5,1 tonu, a sada su procjene da će biti oko pet tona. Istakao je da su česte kiše umanjile i kvalitetu zrna oko 60 posto roda pšenice u Srbiji.

"Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijavost zrna, zbog čega kruh može biti lošije kvaliteta, a ako se koristi za ishranu stoke morala bi da se mješa sa kvalitetnjom pšenicom", rekao je Saković.

Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5 do 1,7 milijuna tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju prije svega tu manje kvalitetnu pšenicu.

Problem sa kvalitetom požnjevene pšenice, prema njegovim riječima, imaju i okolne zemlje jer u Bugarskoj kvaliteta lošija nego u Srbiji, a u Mađarskoj i Rumunjskoj  je pšenica na razini kvalitete u Srbiji. Saković je rekao da je cijena kvalitetne pšenice oko 16,50 dinara za kilogram, a manje kvalitetne 15 dinara.

"Nema naznaka da bi cijena pšenice u skorije vrijeme na svjetskom tržištu mogla rasti ili padati, ali treba sačekati kraj žetve u listopadu", rekao je Saković.

Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim riječima, spada u bolje u posljednjem desetljeću, a podaci o analizi kvalitete i ukupnog urodu očekuju se za desetak dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje