MANJE SE PILO

Kišno ljeto smanjilo konzumaciju piva u Njemačkoj

Agrovijesti
Pivo Fotografija: Thinkstock
Pivari su izvijestili o 3,1 postotnom padu prodaje piva u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani, na 72 milijuna hektolitara, objavio je u ponedjeljak tamošnji statistički ured. Riječ je o Nijemcima omiljenom piću za gašenje žeđi, podsjeća AFP.

 Kišovito, blago ljeto i odsustvo većih sportskih događanja koje obično prati i veća konzumacija pića pogodilo je potrošnju piva u Njemačkoj u prvih devet mjeseci ove godine a time i prihode pivara, pokazuju podaci statističkog ureda Destatisa. 

Pivari su izvijestili o 3,1 postotnom padu prodaje piva u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani, na 72 milijuna hektolitara, objavio je u ponedjeljak tamošnji statistički ured. Riječ je o Nijemcima omiljenom piću za gašenje žeđi, podsjeća AFP. 

Premda navedene brojke uključuju i bačve, boce i konzerve isporučene ljubiteljima tog pića na inozemna tržišta, smanjena je i domaća potrošnja, skliznuvši u navedenom razdoblju za 2,7 posto, na 58,9 milijuna hektolitara piva. 

Konzumacija piva u Njemačkoj godinama se smanjuje, no ovog su puta ponajprije vremenske prilike razlog smanjenja prihoda pivarske industrije, kazao je Holger Eichele iz Njemačkog pivarskog udruženja za njemačku novinsku agenciju Dpa. 

Zemlja u kojoj se  stječe dojam da gotovo svako selo i gradski okrug imaju svoje vlastito pivo u 2017. je godini pogođena kišnim i nerijetko blagim ljetom.  

No, pivari su optimistični u pogledu ostatka godine, a pouzdaju se "u sunčani ostatak jeseni i solidno poslovanje za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana", dodao je Eichele. 

Loše vrijeme ipak nije odvratilo brojne građane da posjete ovogodišnji Oktoberfest u bavarskoj prijestolnici Muenchenu. Približno 6,2 milijuna posjetitelja popilo je oko 7,5 milijuna jednolitarskih čaša piva, što je povećanje od preko 13 posto u usporedbi s 2016. godinom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje