POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA

Klima ograničava proizvodnju, jesu li plastenici rješenje?

Agrovijesti
UKC Tuzla projekt plastenika za djecu oboljelu od najtežih bolesti Fotografija: ukctuzla.ba
U Centru će im biti omogućena sva potrebna podrška, počevši od osnovnih radnih alata, najma plastenika pa sve do stručne i edukativne pomoć

Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja je postala gotovo nezamisliva bez plasteničke proizvodnje te je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA prepoznala njezinu važnost i pokrenula jedinstveni projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem. Važno je napomenuti da ovaj projekt kao takav ne postoji u Republici Hrvatskoj.

- S obzirom da varijabilna klima i klimatske promjene uvelike ograničavaju proizvodnju povrća na otvorenom, proizvodnja u zaštićenim prostorima je neophodna i kao takva predstavlja budućnost poljoprivredne proizvodnje, javlja 057Info.

- Uspostavom Centra, poljoprivrednicima će se omogućiti sva neophodna pomoć u okviru poljoprivredne proizvodnje te će se tako osnovati i plastenički inkubator, napominje Vladimir Kovačević, ravnatelj AGGRA-e. Ovo je izvrsna prilika za sve mlade koji se žele baviti poljoprivredom, ali i one poljoprivrednike koji žele unaprijediti svoju postojeću poljoprivrednu proizvodnju a nemaju mogućnosti niti osnovnih sredstava za rad. U Centru će im biti omogućena sva potrebna podrška, počevši od osnovnih radnih alata, najma plastenika pa sve do stručne i edukativne pomoći te će na taj način steći sve one kompetencije koje su potrebne za proizvodnju i konkurentnosti na tržištu.

U planu je i otvaranje trgovina s lokalnim prehrambenim proizvodima, održavanje sajmova, demonstracija i pružanja stručne pomoći. Novi centar će se koristiti za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, rukovođenja i ruralnog poduzetništva.

- Planirano je kako će Centar biti centralna točka poljoprivrednika Ravnih Kotara, te se nadamo da će Centar kroz svoje usluge omogućiti usavršavanje i stvaranje baze novih stručnih djelatnika u poljoprivredi, poručuje Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e za 057Info.

- Zadarska županija spada u područje koje je jedno od najpovoljnijih za proizvodnju u zaštićenim prostorima. Da bi se iskoristio taj potencijal za povećanje proizvodnje potrebno je poljoprivrednicima pružati veću podršku kroz edukacije, povećanje razine znanja te upoznati s mogućnostima koje pružaju Europski fondovi. Shodno tome je i upravo izašao natječaj iz Programa Ruralnog Razvoja Mjera 4.1.1. Rekonstruiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru-plasteniku, kazao nam je ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Vladimir Kovačević.