FAO

„Klimatski pametne“ mahunarke su ključ globalne sigurnosti hrane

Agrovijesti
Mladice Fotografija: Pixabay
„Klimatski pametne“ mahunarke su osnova za globalnu sigurnost hrane pružajući visoko hranjive proteine ljudima i kritične nutrijente tlu, tvrdi FAO u povodu Svjetskog dana tla

FAO je promovirao mahunarke kao što su leća, slanutak i grah kao održive i ekološki prihvatljive izvore hrane tijekom 2016. koja je nazvana Međunarodnom godinom mahunarki. Na Svjetski dan tla 05. siječnja, povezali su dvije točke i naglasili simboliku povezanosti. „Svijet trenutno gubi tlo 10 do 20 puta brže nego što ga obnavlja, a ovaj trend mogu zaustaviti mahunarke.“

Potrebno je tisuće godina za proizvodnju samo nekoliko centimetara tla, a ono može biti izgubljeno u samo desetak godina putem erozija, suša i loših poljoprivrednih praksi. FAO-vo vijeće sastavljeno od predstavnika svake zemlje članice, je predstavilo set dobrovoljnih smjernica za održivo upravljanje tlom pod nazivom: Tlo i mahunarke: simbioza za život.

Mahunarke sadržavaju posebne bakterije koje rade kao prirodni fiksator dušika i potiču sekvestracijeu ugljika u tlu. U Kanadi, drugoj najvećoj svjetskoj zemlji po proizvodnji i izvozu mahunarki, uvođenje mahunarki u rotaciju polja je srezalo potrebu za sintetičkim dušikom za dvije trećine. Žitarice koje se uzgajaju nakon mahunarki proizvode 1,5 tona više po hektaru od onih prije kojih nisu sađene mahunarke, kaže FAO. Oko 100 kg dušikovog gnojiva bilo bi potrebno da se postigne isti efekt.

One su također „klimatski pametne“, stoji u izvješću, jer imaju duboke korijene koji ih stvaraju otpornima u slučaju suša, i mogu se simultano adaptirati na klimatske promjene. Mahunarke su također vrlo hranjive. „Sadržavaju visoki udio proteina – često tri puta više od riže ili tropskih biljaka- od običnih žitarica. Značajan su izvor minerala za poboljšanje zdravlja, uključujući željezo, magnezij, kalij, fosfor i cink. Drugi zdravstveno prehrambeni atributi mahunarki uključuju visoki udio vitamina B, nisku razinu masnoća, bez kolesterola i niski glikemijski indeks. S obzirom da imaju malo kalorija, sadržavaju mnogo složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana.“

U međuvremenu, britansko Udruženje tla ističe kako je potrebna regulativa za zaštitu zemljišta, pogotovo u jeku odluke UK da napusti EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje