Stručni skup

Koji je pršut najbolji - na Krku se od sutra održavaju Dani hrvatskog pršuta

Agrovijesti
Dalmatinski pršut Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Radi se o drugoj po redu manifestaciji. Prva je održana 2015. u Podstrani /Splitu.  Drugo izdanje Dana Hrvatskog pršuta održat će se od 15 do 16. travnja u Hotelu Valamar Koralj Romantic na Krku. Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.

Pršut je dio kulturno  gastronomske baštine hrvatskog kraja  i kao takva  autohtona  delicija zauzima bitno mjesto u bogatoj hrvatskoj  gastronomiji.  U želji za što boljoj iskoristivosti ekonomskog, gospodarskog i gastronomskog potencijala ovog tradicionalnog proizvoda Klaster hrvatskog pršuta uz pomoć Turističke zajednice grada Krka  organizira manifestaciju  „Dani hrvatskog pršuta“ – Stručni skup 2016. 

Radi se drugoj po redu manifestaciji. Prva je održana 2015. u Podstrani /Splitu.  Drugo izdanje Dana Hrvatskog pršuta održat će se od 15 do 16. travnja u Hotelu Valamar Koralj Romantic na Krku.

Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.  S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i  pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači.

Izvršni direktor Klastera "Hrvatski pršut" Ante Madir

Madir: Treći smo u Europi po broju zaštićenih pršuta

"Jako smo ponosni što smo završili i sa zaštitom Dalmatinskog pršuta na razini EU. Treći smo u Europi po broju zaštićenih pršuta, ispred nas su Španjolci i Talijani, a bolji smo od Francuza i Portugalaca. Naša zaštita četiri vrste pršuta velik je uspjeh i sada je na nama da svi zajedno skupimo snage i krenemo u ostvarenje cilja da do 2025. dođemo do proizvodnje jednog milijuna komada", kazao je nedavno za Agrobiz.hr Ante Madir, izvršni direktor Klastera "Hrvatski pršut" - udruženih proizvođača iz četiri regije. Madir kaže kako su hrvatski proizvođači pršuta, od istarskih do onih s Krka i iz Drniša, napravili ogroman posao sa zaštitom proizvoda. Danas se procjenjuje da je proizvodnja pršuta u Hrvatskoj na oko 300.000 komada, a potrebe tržišta su za još najmanje 400.000 komada jer se toliko proda drugih vrsta pršuta koji se uglavnom uvoze u Hrvatsku otkad smo ušli u Europsku uniju.

Radionice za edukaciju proizvođača 

U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjivat će se pršuti u dvije kategorije: Istarski/Krčki i Dalmatinski/Drniški te će pobjednici biti proglašeni na dan otvaranja manifestacije. Naime zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Republici Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski pršut, Krčki pršut, Drniški pršut i Dalmatinski pršut. Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija te okuplja većinu proizvođača pršuta u Republici Hrvatskoj.

Nakon uspješnih prošlogodišnjih dana  Hrvatskog pršuta koji su otvorili problematiku pršutarske industrije nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora,  promoviramo  pršut kao tradicionalni autohtoni  gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije.

Ocjenjivanje pršuta vrši se u dvije kategorije, pobjednici se proglašavaju na svečanom otvaranju. Degustacija pršuta svih izlagača odvija se se cijelo vrijeme u sklopu trajanja Dana Hrvatskog pršuta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje