Zdravlje

Kokošja jaja iz Zenice i Tuzle opasna za zdravlje

Agrovijesti
Jaja Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Monitoring kvaliteta kokošjih jaja na ovom području proveli su Češka nevladina organizacija "Arnika" i njeni partneri iz Zenice, Tuzle, Srbije i Crne Gore. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana kako bi se utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje

Članovi Udruženja "Eko forum" Zenica i nekoliko ekoloških organizacija oglasili su se priopćenjem u kojem su prezentirali dio rezultata istraživanja nekoliko ekoloških organizacija o kvaliteti prehrambenih artikala u BiH. Ističu kako stanovnici industrijskih gradova u srednjoj Bosni posebno trebaju biti oprezno pri konzumaciji kokošjih jaja koja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu.

Monitoring kvalitete kokošjih jaja na ovom području proveli su Češka nevladina organizacija "Arnika" i njeni partneri iz Zenice, Tuzle, Srbije i Crne Gore. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana kako bi utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

„Istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije zagađenja u kokošjim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove se kemikalije akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu za masnoće u ljudskom tijelu. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla“, ističe ekspert za postojane organske polutante iz Češke nevladine organizacije "Arnika" Jindrich Petrlik.

Potrošnju domaćih jaja svesti na minimum

Navedene kompanije su vjerovatno dominantni izvori teških metala i opasnih postojanih organskih polutanata, a ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica i lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke koje mogu djelimično zaštititi njihovo zdravlje. Potrošnju domaćih kokošjih jaja trebalo bi svesti na minimum dok državni organi vlasti ne nametnu uvjete za smanjenje zagađenja iz industrije, navodi se u priopćenju. „ArcelorMittal Zenica već duže od godinu dana radi bez važećih ekoloških dozvola. Građani sada znaju koliko je opasan utjecaj zagađenja na prehrambene proizvode i na zdravlje. Vlast je i dalje odgovorna za postupno trovanje stanovništva“, ističe u priopćenju predsjednik "Eko foruma " Zenica Samir Lemeš.

Kako se navodi novo istraživanje je potvrdilo direktnu vezu između spaljivanja ogromnih količina uglja bez efikasnih industrijskih filtera i kontaminacije životne sredine. Koordinator energetske kampanje "Centar za ekologiju i energiju Tuzla" Denis Žiška navodi da pod takvim okolnostima izvoz električne energije možda i nije baš najbolja strategija za BiH.

Studija je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenska ograničenja koja propisuje Europska Unija, za koje se smatra da su dozvoljene granice sigurnosti. Istovremeno, industrijska postrojenja koja rade u područjima iz kojih su uzeti uzorci, predstavljaju glavne izvore zagađenja, navodi se u priopćenju Udruženja "Eko forum" Zenica.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje