E-doniranje

Količina donirane hrane i broj donatora udvostručeni, posrednika tri put više

Agrovijesti
Fotografija:
U periodu od listopada 2019. do ožujka 2020. količina donirane hrane i broj donatora koji koriste sustav e-doniranje se udvostručio, a broj posrednika utrostručio, javlja Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je 2018. komunikacijsku platformu za brže i jednostavnije povezivanje donatora i posrednika u lancu doniranja hrane pod nazivom e-doniranje. Korištenje sustava je dobrovoljno i besplatno za sve korisnike, a trenutno ga koristi 25 donatora i 84 posrednika u lancu doniranja hrane.

Sustav funkcionira tako da donatori mogu na jednostavan način prijaviti viškove hrane, a administrator sustava, umjesto donatora, pronalazi adekvatnog posrednika koji može preuzeti ponuđenu hranu. Donatorima se omogućava da na jednostavan i brz način izvrše podjelu viškova hrane namijenjene osobama u potrebi, a posrednicima u lancu doniranja hrane da na jednostavan i transparentan način dođu do hrane za svoje korisnike.

Koristan alat

Sustav je za vrijeme pilot faze primjene, u trajanju od godinu dana, testiran na ograničenom broju posrednika i donatora, a provedena je anketa među korisnicima koji su sudjelovali u pilotu te su isti ocijenili da je sustav jednostavan za korištenje i da olakšava i ubrzava doniranje hrane, stoji u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

IT sustav za doniranje hrane je prezentiran i na radionicama za doniranje hrane koje su provedene krajem 2019. i početkom ove godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli, a interes za korištenjem sustava je u porastu. Dokazuje to i činjenica da su se u periodu od listopada 2019. do ožujka 2020. količina donirane hrane i broj donatora udvostručili, a broj posrednika čak i utrostručio.

Ova platforma se pokazala kao koristan alat za podjelu mliječnih proizvoda koje je Ministarstvo poljoprivrede otkupilo u sklopu provedbe privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Do danas je putem IT sustava za doniranje hrane podijeljeno 114 tona mliječnih proizvoda prema 58 posrednika u lancu doniranja hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve subjekte u poslovanju s hranom i humanitarne organizacije koje se bave posredovanjem u doniranju hrane, da se uključe u e-doniranje te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja. Više informacija možete saznati na ovom linku.