Biogoriva

Koliki utjecaj ima EU politika biogoriva na ruralni razvoj?

Agrovijesti
Polje kukuruza Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici EU "jako su zabrinuti" zbog utjecaja i promjena stava Europske komisije o biogorivima, tvrdeći da je restriktivna politika EU-a dovela u pitanje tisuće ruralnih radnih mjesta.

Razvoj ruralnih područja diljem Europe postao je nužnost kako bi EU mogla ispuniti široki raspon gospodarskih, ekoloških i društvenih izazova. Pozivajući se na ove izazove, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvitak Phil Hogan nedavno je rekao: "Naše ruralne i poljoprivredne zajednice dio su rješenja, a ne dio problema".

Prošlog studenog, Komisija je predstavila svoj prijedlog prijedloga o preispitivanju Direktive o obnovljivoj energiji za razdoblje nakon 2020. godine u sklopu Clean Energy paketa, predlažući postupno ukidanje prve generacije biogoriva do 2030. godine.

Prema EU poljoprivrednom sindikatu Copa-Cogeca, ciljevi EU za obnovljive izvore energije i biogoriva doveli su do 16 milijardi eura ulaganja koja su generirala 220.000 radnih mjesta koja su sada u opasnosti.

Zabrinuti poljoprivrednici

Poljoprivrednici EU "jako su zabrinuti" o utjecaju promjena stava Europske komisije o biogorivima, tvrdeći da je restriktivna politika EU-a dovela u pitanje tisuće ruralnih radnih mjesta.

Sadašnja strategija EU zahtijeva da svaka država članica EU ima "najmanje 10%" obnovljivih izvora energije koja se koristi u transportu do 2020. godine, uključujući i biogoriva i druge izvore kao što je zelena energija.

Do 2030. godine EU je predložila smanjenje konvencionalnih biogoriva u transportu s najviše 7% 2021. godine na 3,8% 2030. godine. Također je postavila obvezu podizanja udjela ostalih  goriva poput obnovljivih izvora energije i biogoriva u transportu na 6,8%.

Poljoprivrednici također predviđaju da bi zaustavljanje potpore EU za konvencionalna biogoriva dovelo do napuštanja proizvodnje repice zbog nedostatka tržišta uljane repice. Proizvođači kažu kako očekuju gubitak dohotka poljoprivrednicima od oko 300 eura po hektaru.

Međutim, Bernd Kuepker, dužnosnik u energetskom odjelu Komisije (DG Energy) nedavno je priznao da izvršna vlast EU nije procijenila utjecaj prijedloga na ruralno zapošljavanje. Istaknuo je da su gubitci radnih mjesta povezani s prvom generacijom biogoriva će nadoknaditi s novima u drugoj generaciji biogoriva.

Za EURACTIV.com, glasnogovornik Europske komisije naglasio je da su poljoprivrednici i šumari važni za proizvodnju obnovljivih izvora energije i proizvodnju biomase za obnovljive izvore energije, što je poduprto programom ruralnog razvoja EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje