Studija

Koliko šećera je opasno?

Agrovijesti
Šećer Fotografija: Thinkstock
Iako je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da nije moguće dovesti u direktnu uzročnu vezu šećer i rak, istraživači su primjetili da veza ipak postoji. Studija je bila prilagođena spolu, starosti, stupnju kondicije, razini obrazovanja i prehrambenim navikama.

Već smo upoznati s tim da je šećer posebno loša namirnica za zdravlje, ali nova studija tvrdi kako čak i mala količina šećera dnevno može značajno povećati rizik od raka, objavio je British Medical Journal.

Tim francuskih znanstvenika prikupio je podatke od više od 100.000 zdravih odraslih osoba, starih u prosjeku 42 godine o navikama unošenja šećera. Rezultati su pokazali kako bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla biti povezana s 22% većim rizikom od razvoja raka dojke i 18% većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste.

Iako je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da nije moguće dovesti u direktnu uzročnu vezu šećer i rak, istraživači su primjetili da veza ipak postoji. Studija je bila prilagođena spolu, starosti, stupnju kondicije, razini obrazovanja i prehrambenim navikama.

Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što znači da ih treba izbjegavati u velikom luku. Čak se i 100% prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima, a bili su i dio ove studije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje