Maslina u mom oku

Kome treba shema privatnih skladišta maslinovog ulja?

Agrovijesti
Fotografija: Jakša Najev/Agrobiz
Viškova ekstra djevičanskog maslinovog ulja nema - cijena za skladištenje istog je previsoka pa EK nije predvidjela potpore za njegovo skladištenje. U Hrvatskoj se uglavnom proizvodi maslinovo ulje visoke kvalitete čija proizvodnja je ionako nedostatna u odnosu na potražnju pa se očekuje vrlo niski odaziv hrvatskih maslinara na pozive APPRRR.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu objavila je drugi po redu poziv ponuditeljima za podnošenje ponuda za potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja sukladno Provedbenoj uredbi Komisije (EU) 2019/1882 od 8. studenoga 2019. o pokretanju natječajnih postupaka za iznos potpore za privatno skladištenje maslinova ulja.

Ukupno je najavljeno četiri poziva:

(a) od 21. studenoga 2019. do 26. studenoga 2019.;

(b) od 12. prosinca 2019. do 17. prosinca 2019.;

(c) od 22. siječnja 2020. do 27. siječnja 2020.;

(d) od 20. veljače 2020. do 25. veljače

Što to zapravo znači? Ovdje se radi o tome da je zbog izuzetnog prošlogodišnjeg uroda maslina u Španjolskoj i najave da će i ove sezone urod maslina biti dobar, došlo do drastičnog pada cijena maslinovog ulja, o čemu sam pisao i u prethodnom tekstu. Kako bi se ublažile posljedice pada cijena maslinovog ulja za proizvođače, Europska komisija ovim mehanizmom želi zapravo „zamrznuti“ u skladištima određenu količinu maslinovog ulja dok se situacija na tržištu ne stabilizira, pri čemu je uvjet da ulje za koje korisnik dobije potporu mora biti uskladišteno minimalno 180 dana, a najniža količina koja može biti predmet potpore je 50 tona.

Prvotno je bilo navedeno da će za dodjelu potporu biti prihvatljive sve kategorije djevičanskog ulja i to: ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje te maslinovo ulje lampante.

Međutim, Provedbenom uredbom EK 2019/1984 od 28. studenog 2019. utvrđeno je da je iznos potpore za ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,00 eura/toni/danu, dok je za djevičansko i lampante maslinovo ulje iznos potpore 0,83 eura/toni/danu, što je indikativno iz više razloga:

  1. Ovime postaje očito da zapravo viškova kvalitetnog, ekstra djevičanskog maslinovog ulja nema, već samo maslinovih ulja niže kategorije kvalitete: djevičanskog i lampante, jer prema materijalu koji cirkulira unutar radnih tijela Europske komisije ponuđena je premala količina ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz previsoku traženu cijenu za skladištenje.
  2. Ovakav natječaj nije primjeren hrvatskim proizvođačima maslinovog ulja jer je minimalna količina koja se može prijaviti na skladištenje za većinu nedostižna. Oni domaći proizvođači/otkupljivači koji imaju potrebne količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jednostavno nemaju interesa javiti se na natječaj jer nema potpore za ovu kategoriju.
  3. Ako mislimo profitirati od otvorenog tržišta EU, potrebno je jačati domaću proizvodnju maslinovog ulja, osmisliti i podupirati ulazak naših proizvođača na nova tržišta unutar i izvan EU, jer očito ima prostora za plasiranje maslinova ulja visoke kakvoće.

Mi smo, dakle hrvatski proizvođači i potrošači maslinovog ulja, upali u neki maslinarski elitizam. U javnim raspravama, panelima, diskusijama, prezentacijama i sl., govorimo gotovo isključivo o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kupci u velikoj mjeri očekuju upravo tu kategoriju ulja pa ga stoga proizvođači uglavnom i proizvode. Sve ostale kategorije su nekako potisnute iz javnog komunikacijskog prostora, a tome su u mnogome svojim nastupima pridonijeli naši stručnjaci koji stigmatiziraju gotovo sve druge kategorije ulja. U svijetu nije toliko izraženo favoriziranje samo jedne kategorije jer, naprosto, šteti sektoru. Međutim, taj naš javni elitizam je u velikoj mjeri „falš“ jer se, s druge strane, kupuje svašta: od Ekstra djevičanskog pa sve do Maslinovog ulja (trgovački naziv za mješavinu rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskog/ekstra djevičanskog maslinovog ulja) i Ulja komine masline (proizvod dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja). Nažalost, ili na našu sreću, čak su naša domaća djevičanska ulja puno bolje kvalitete od većine uvoznih „ekstra djevičanskih ulja“ koja vrlo često ne prolaze organoleptičko testiranje. Stoga je šteta da se i djevičanskim uljem ne širi prostor na nova područja konzumacije, gdje se teže prihvaća “frutate“ okus i gorkost ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Osnovna poruka ovog teksta je da se ne trebamo bojati viškova maslinovog ulja u svijetu i da trebamo jačati našu proizvodnju jer, kako sam spomenuo i u prethodnim tekstovima, cijena domaćeg, naročito ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovisi o proizvodnji i stanju zaliha u svijetu, nego o stanju zaliha domaćeg maslinovog ulja, kojeg u principu uvijek nedostaje. Domaći potrošač je svjestan da se može pouzdati u kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja, a sve drugo je zbog, do sada rečeno - vrlo upitno! Dogodi li nam se situacija kao u Španjolskoj s većom ponudom ulja od potražnje, s kvalitetom našeg maslinovog ulja imamo dobru izvoznu perspektivu koju samo treba popratiti marketinškim ulaganjem da bi se potencijalni kupci/potrošači pronašli na nekom od inozemnih tržišta!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje