Koncentracija šećerana u Srbiji

Komisija odobrila prodaju većinskog paketa Kostićevog Sunoka austrijskoj Agrani

Agrovijesti
Miodrag Kostić, MK grupa Fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji objavila je da je donijela rješenje kojim se odobrava, u skraćenom postupku, provođenje koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole trgovačkog društva Agrana Beteiligungs – Aktiengesellschaft, Beč, Austrija nad trgovačkim društvom Sunoko d.o.o. sa sjedištem u Novom Sadu.

Na temelju svih podataka prikupljenih tijekom postupka, Komisija je zaključila kako provođenjem predmetne koncentracije neće doći do značajnije promjene strukture na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Republici Srbiji.

Tvrtka Agrana Beteiligungs prisutan je, kaže se u priopćenju Komisije, na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina. Pri tome, najveći dio prodanih količina od strane Agrana Beteiligungs je nabavljeno od tvrtke Sunoko, a na ostalim relevantnim tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji, Agrana nije prisutna.

Komisija napominje kako je trgovačko društvo dobilo naređene mjere koje su utvrđene rješenjem Komisije od 11. kolovoza 2016. godine, a kojima je uvjetno odobrena koncentracija Sunoko – Star šećer.

Spomenutim rješenjem naređeni su uvjeti u vidu mjera ponašanja i obveznog redovnog izvještavanja Komisije, sa ciljem očuvanja tržišne strukture i ostanka svih proizvodnih kapaciteta, uključujući i šećeranu TE TO Senta na tržištu, transparentnog praćenja razine, promjene cijena šećera na tržištu, unaprijeđenja transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima, kao i punog informiranja Komisije o razini i vrsti investicija koje će se realizirati  u TE TO Senta sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje