KLIMATSKE PROMJENE

Komisija povećava potporu za europske poljoprivrednike koji se suočavaju s posljedicama suše

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici će tako moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja i 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine umjesto da čekaju do prosinca kako bi popravili svoju financijsku situaciju, navodi Komisija.

Kako bi im se pomoglo u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Europska komisija odlučila je da će europski poljoprivrednici moći koristiti predujmove za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj te će im se za potrebe prehrane životinja omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne koristi za proizvodnju, priopćeno je u četvrtak iz Bruxellesa.

Poljoprivrednici će tako moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja i 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine umjesto da čekaju do prosinca kako bi popravili svoju financijsku situaciju, navodi Komisija.

"Vrlo sam zabrinut zbog ovih dugotrajnih klimatskih promjena. Razgovaram o toj situaciji s brojnim ministrima iz pogođenih zemalja koji mi daju ažurirane procjene posljedica suše. Komisija je, kao i obično, spremna pružiti potporu poljoprivrednicima pogođenima sušom preko niza instrumenata, uključujući višim predujmovima te odstupanjima od zahtjeva ekologizacije i pravila o državnim potporama. Zajednička poljoprivredna politika već uključuje zaštitne mehanizme za poljoprivrednike koji se suočavaju s nepredviđenim događajima. Pozivam sve države članice da istraže sva moguća djelovanja i mjere koji su predviđeni našim zakonodavstvom", rekao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

Dugotrajna suša u nekoliko zemalja EU-a ima znatne posljedice na ratarske usjeve te na proizvodnju hrane za životinje, s mogućim posljedicama za dobrobit životinja. Osim toga, smanjenje razine proizvodnje hrane za životinje posebno utječe na prihode stočara jer će mogući manjak stočne hrane u drugom dijelu godine povećati njihove ulazne troškove.

Uz veće predujmove i odstupanja od posebnih zahtjeva ekologizacije, može se iskoristiti i postojeća potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), među ostalim državne potpore, de minimis potpore (potpore male vrijednosti za koje nije potrebna prijava i kontrola Komisije), ulaganja u ruralni razvoj te instrumenti za upravljanje rizikom.

Po postojećim pravilima, potpora može iznositi do 80 posto štete izazvane sušom, ako su ispunjeni određeni uvjeti.

Naknada za štetu može se odobriti i bez prijave i kontrole Komisije (de minimis potpore).

Države članice mogu odobriti potporu od 15.000 eura po poljoprivredniku kroz tri godine. 

Komisija je u kontaktu sa svim državama članicama i do 31. kolovoza bi trebala primiti ažurirane informacije o posljedicama proljetne i ljetne suše za njihove poljoprivrednike.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje