Porezi

Komisija predlaže fleksibilnija pravila za PDV, s više stopa nego dosad

Agrovijesti
Porez Fotografija: Pixabay
Europska komisija (EK) je u četvrtak predložila nova pravila kojima bi članice dobile veću fleksibilnost u pogledu određivanja stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Prema postojećim pravilima članice mogu primjenjivati jednu sniženu stopu PDV-a, ne nižu od 5 posto, na dvije kategorije proizvoda. Osim toga, neke države mogu primijeniti posebna odstupanja, odnosno dodatno snižene stope.

Prema prijedlogu Komisije, članice će uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15 posto, moći uvesti dvije zasebne stope u visini od 5 do 15 posto, zatim jednu stopu od nula do 15 posto i nultu stopu za robu izuzetu od PDV-a.

Sadašnji složeni popis robe i usluga na koje se mogu primjenjivati snižene stope ukinut će se i zamijeniti novim popisom proizvoda (primjerice, oružja, alkoholna pića, igre na sreću i duhanski proizvodi) na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa od najmanje 15 posto. Radi zaštite javnih prihoda države članice morat će osigurati i da ponderirana prosječna stopa PDV-a iznosi najmanje 12 posto.

 Na svu robu na koju se primjenjuju stope različite od standardne stope i u okviru novog sustava moći će se nastaviti primjenjivati te iste stope.

Današnji prijedlozi zadnji su element Komisijine sveobuhvatne reforme pravila o PDV-u, kojom se predviđa stvaranje jedinstvenog europskog područja PDV-a kako bi se drastično smanjile prijevare povezane s PDV-om, koje u EU-u uzrokuju gubitak prihoda u iznosu od 50 milijardi eura te istovremeno poduprla poduzeća i osigurali državni prihodi.

Zajednička pravila EU-a o PDV-u, donesena su još 1992. i danas su zastarjela i previše restriktivna. Po tim pravilima, članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a samo na mali broj sektora i proizvoda. Istodobno se zemlje EU-a nalaze pod pritiskom da na neke vrste robe primjenjuju povoljnije stope PDV-a nego na druge, a Komisija im ovim prijedlogom daje veću autonomiju u području određivanja stopa.

"Predstavnici industrije i interesnih skupina vrše sve veći pritisak na članice da promijene stope PDV-a u korist jednog ili drugog sektora. Međutim, budući da postojeća pravila ne osiguravaju dovoljno manevarskog prostora, često se više raspravlja o tome koji proizvod ili usluga ispunjavaju uvjete za sniženu stopu nego o velikim gubicima proračunskih prihoda zbog prijevara povezanih s PDV-om. Današnjim će se prijedlogom državama dati maksimalna fleksibilnost pri određivanju stopa PDV-a, što će nam omogućiti da se posvetimo rješavanju većeg problema, a to su navedene prijevare", rekao je povjerenik za gospodarske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Današnji prijedlozi trebali bi uvelike olakšati i život malim i srednjim poduzećima, koja se bave prekograničnom trgovinom. Troškovi izvršenja obveza povezanih s PDV-om za poduzeća koja se bave prekograničnom trgovinom veći su za 11 posto od troškova za poduzeća koja trguju samo na domaćem tržištu, pri čemu su najpogođenija najmanja poduzeća. Budući da mala poduzeća čine 98 posto svih poduzeća u EU-u, to je istinska prepreka rastu. 

"Prije tri mjeseca Komisija je predstavila najveću reformu pravila EU-a o PDV-u u posljednjih četvrt stoljeća, koja je usmjerena na uvođenje konačnog sustava PDV-a. Sad je trenutak da predložimo bolja pravila o stopama PDV-a i bolja pravila za mala poduzeća, što će koristiti milijunima malih poduzeća i potrošača u EU-u", rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog.

Prema postojećim pravilima, članice mogu izuzimati od PDV-a prodaju koju ostvaruju mala poduzeća ako ona ne premašuje određeni iznos godišnjeg prometa, koji se razlikuje od jedne do druge članice. Međutim, ta su izuzeća dostupna samo domaćim sudionicima na tržištu, što znači da za mala poduzeća koja trguju u EU-u ne vrijede ravnopravni uvjeti. 

Komisija između ostaloga predlaže da se poduzećima koja posluju u više od jedne članice omogući pravo na izuzeće od PDV ako im je promet manji od 100.000 eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje