Dodatna sredstva

Komori isplaćeno 6,4 milijuna kuna koje joj je uskratio Jakovina

Agrovijesti
Skupština HPK Fotografija: HPK
Još se ne zna na komu će se taj novac prebiti, no Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) zadnjeg je dana prošle godine na račun Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) morala uplatiti čak 6,4 milijuna kuna

Još se ne zna na komu će se taj novac prebiti, no Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) zadnjeg je dana prošle godine na račun Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) morala uplatiti čak 6,4 milijuna kuna. Novac je to od komorskog doprinosa koji je Komori u ožujku 2012. uskratio tadašnji novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naloživši APPRRR-u, na čelu s Antom Pezom, da odgodi njegovu isplatu, a potom ga je u svibnju izmijenjenim Zakonom o HPK i ukinuo.

S novcem čekaju do 1. rujna

Objašnjavajući kako se ide na ukidanje plaćanja za sve komore, Jakovina je zadao velik udarac HPK pa je Komora 22. svibnja 2012. tužila Agenciju za plaćanja. U ožujku 2015. Trgovački je sud u presudio u korist Komore, no Agencija se žalila što je oduljilo spor. Potkraj prošle godine Visoki trgovački sud konačno je potvrdio presudu prvostupanjskog suda, čime je ona postala pravomoćna te naložio Agenciji da HPK isplati 3,46 mil. kuna na ime glavnice, a sa zateznim se kamatama od 22. svibnja 2012. i parničnim troškovima od oko 158.000 kuna završna brojka na teret poreznih obveznika popela na 6,4 mil. kuna.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović kaže kako će tom izvanrednom prihodu koji im je na konto sjeo u 17.30 sati na Staru godinu odlučiti upravni odbor i skupština Komore. No kako trenutačno imaju dosta tekućih prihoda od članarina i triju velikih međunarodnih projekata, iz kojih pokrivaju i plaće djelatnika na njima, dobivena odšteta čekat će 1. rujna i novo vodstvo Komore.

DORH: Nema progona

– Da nemamo nikakve projekte, dobiveni bi im novac mogao potrajati i pet godina. Lani smo se, naime, uspjeli “pokriti” sa svega 300.000 kuna – šali se Jakopović, ističući kako im je, nakon što su platili sudske troškove i odvjetnike, ostalo oko pet milijuna kuna.

Iz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, koju danas vodi Matilda Copić, nisu htjeli komentirati poteze starog rukovodstva. Uplatili su HPK 6,400.563,00 kuna i o pravomoćnoj presudi informirali Državno odvjetništvo (DORH), poručili su. Iz DORH-a pak odgovaraju kako su proveli potrebne izvide u tom predmetu.

– Iz rezultata izvida nisu utvrđene činjenice koje bi upućivale na sumnju da su određene osobe svojim postupanjem ostvarile obilježja kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti – kazali su iz DORH-a. Dok plaćaju porezni obveznici, država se očito može igrati pijanog milijunaša. Tihomir Jakovina jučer pak nije odgovorio na naš poziv. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje