RURALNI RAZVOJ

Konačno smo bliže bržem internetu u hrvatskim selima

Agrovijesti
Digitalizacija poljoprivrede Fotografija: Thinkstock
Poziv za dodjelu 1,1 mlrd. kuna za razvoj ultrabrzog interneta.

Brzi internet u ruralnim i nedostupnim krajevima Hrvatske uskoro bi se mogao početi graditi. Naime, konačno je objavljen javni poziv za dodjelu novca za gradnju fiksne internetske mreže, sljedeće generacije ili mreže brže od 30 megabita u sekundi.

Radi se o novcima koje je dodijelila Europska unija iz svojih fondova jer se radi o područjima na kojima operatori nemaju komercijalni interes gradnje. Novac je Hrvatskoj odobren istog dana kada i onaj za izgradnju Pelješkog mosta, no procedura je očito bilo zahtjevnija za državne vlasti te je tek sada objavljen javni poziv. Objavilo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU a pozivaju se jedinice lokalne i regionalne samouprave da dostave projekte gradnje.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira napravljen je na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture koje je odobrio HAKOM, a konkurirati bi moglo više od 70 projekata. Nakon postupka iskaza interesa, slijedi drugi korak, odnosno postupak pred odabira prihvatljivih prijavitelja na temelju odobrenih Planova razvoja širokopojasne infrastrukture. Završni korak bit će objava glavnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga koji se očekuje tijekom listopada ove godine.

Poziv je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 1,1 milijardu kuna, a očekuje se kako će poziv potaknuti dodatna privatna ulaganja u iznosu od najmanje 337 milijuna kuna. Krajnji rok za dostavu iskaza interesa s pripadajućom dokumentacijom je 17. lipnja 2019. do 12 sati.


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje