GMO

Kontrole u Makedoniji zbog GMO riže

Agrovijesti
Riža Fotografija: Thinkstock
Pojačane kontrole počele je nakon otkrivanja 550 kilograma GMO riže proizvedene u Kočanima i prisutnosti GMO u sojinim mrvicama i šniclama uvezenim iz Srbije.

Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) Makedonije objavila je da je započela kontrolu 30 proizvođača riže za koje postoje indicije da su koristili genetski modificirano sjeme.

Direktor AHV Zoran Atanasov rekao je novinarima kako je poznata sorta riže dobivena od genetski modificiranog sjemena i da se nastavlja kontrola na terenu.

"Imamo saznanja koja je sorta riža i imamo spisak osoba kod kojih se može naći. Dobiven je spisak mogućih 30 proizvođača. Ekipe su danas ponovo na terenu", rekao je Atanasov.

Prema njegovim riječima, kontrole su pojačane ne samo u zemlji već i na graničnim prijelazima prilikom uvoza te žitarice, a priprema se i kontrola ukupne ovogodišnje žetve riže u Makeoniji.

Agencija za hranu i veterinarstvo je 9. kolovoza najavila pojačanu kontrolu prisutnosti genetski modificiranih organizama u hrani.

Ta pojačana kontrola, rekao je tada Atanasov, dolazi nakon otkrivanja 550 kilograma GMO riže proizvedene u Kočanima od uvoznog sjemena i prisutnosti GMO u sojinim mrvicama i šniclama uvezenim iz Srbije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje