Briga za okoliš

Konzorcij zahtijeva da španjolski uzgajivači jagoda zaštite prirodni rezervat

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Konzorcij trgovaca i skupina za zaštitu okoliša pozivaju na hitnu akciju zaustavljanja, kako tvrde, neodrživih praksi španjolskih uzgajivača jagoda koji ugrožavaju jednu od najvažnijih europskih močvara

Doñana Strawberry and Sustainable Water Management Group tvrde da će trenutne prakse dovesti do teških oštećenja okoliša ekosustava u Nacionalnom parku Doñana u Andaluziji. Grupu podržavaju vodeći europski trgovci uključujući Albert Heijn, Coop, Marks & Spencer, Sainsbury's, Migros, Edeka, kao i skupine za zaštitu okoliša kao što je WWF Španjolska i Ramsar Convention, piše FreshFruitPortal.

Većina španjolske proizvodnje jagoda nalazi se u Doñani, koja je najvažnija regija za trgovce u pronalasku voća. Izvoz vrijedi oko 400 milijuna eura godišnje. Plan korištenja zemljišta andaluzijske regionalne vlade, koji definira gdje se mogu odvijati određene aktivnosti i kako se treba minimizirati utjecaj na okoliš, usvojen je u prosincu 2014. godine, ali još uvijek nije proveden u regiji pa se tako i dalje provode neodržive prakse u korištenju voda.

Trenutna proizvodnja šteti vodnim resursima

Dio prijedloga uključuje uništavanje 1500 hektara nelegalnih usjeva jagoda te promociju boljeg sustava vodnog gospodarstva. Iako je uzgoj bobičastog voća u regiji značajan u ekonomskoj vrijednosti tog područja, jer stvara radna mjesta i podiže izvoz, prema Doñana Grupi on ima štetan utjecaj na vodne resurse. "Vjerujemo da će kontinuirani pritisak, bez poduzetih mjera, na kraju dovesti do teškog propadanja okoliša, pogotovo nacionalnog parka Doñana, kao i smanjenja dugoročne proizvodnje jagoda u regiji", stoji u priopćenju grupe. "Snažno podržavamo Plan korištenja zemljišta koji je izdala vlada Andaluzije i pozivamo na hitnu akciju svih sudionika koji su uključeni na suradnju u pogledu provedbe hitnih mjera."

Jagode

"Kako bi se zaštitili vodni resursi s jedne, te kontinuirana proizvodnja jagoda i radna mjesta s druge strane u Doñani, potreban je hitan rad na poboljšanju vodne politike, uvođenju i osnaživanju zakona te usvajanje održivih i efikasnih praksi vodnoga gospodarstva."

Europski trgovci i prehrambene tvrtke zabrinute su za svoje lance opskrbe hranom te traže održiv način proizvodnje koji ne šteti okolišu. Ekosustav regije Doñana, koji je stanište mnogim pticama selicama i ugroženim vrstama poput iberijskog risa i španjolskog carskog orla, pod stalnom su prijetnjom od isušivanja močvara i korištenja riječnih voda u cilju poboljšanja proizvodnje. "Za tvrtke u našoj grupi plan stvara mogućnosti prema kojima moramo osigurati uspješne i pravno usklađene načine poslovanja. Dodatno, pomaže nam u iskazivanju ekološke osviještenosti prema potrošačima. To će zauzvrat poboljšati dobru sliku španjolskih jagoda u drugim zemljama."

Poziv proizvođačima na promjenu načina proizvodnje

Bilo je pilot-projekata gdje su jagode uzgajane sa značajno manje vode, a i dalje su zadržavale visoke prinose i kvalitetu. Grupa planira napraviti program u čiju će izradu uključiti udruženja proizvođača i istraživačke institute kako bi podigla razinu korištenja takvih praksi u cijeloj uzgojnoj regiji. "Pozivamo sve poljoprivrednike i sve ostale zainteresirane skupine koji žele uzgajati jagode ekonomično i sa smanjenom količinom vode da se jave našoj grupi. Svjesni smo da provedba plana donosi i brige i tjeskobe oko njegova utjecaja na život i budućnost svakog poljoprivrednika, no on se ne može ostvariti u izolaciji. Moraju se uzeti u obzir dugoročni socioekonomski interesi", zaključuju u grupi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje